Tàndem de Maria Barbal. Premi Josep Pla 2021

Tàndem de Maria Barbal. Premi Josep Pla 2021

La novetat d’aquest mes de febrer a la biblioteca Joan Oliva és la novel·la Tàndem de Maria Barbal, amb la qual ha guanyat el premi Josep Pla d’aquest any 2021.

És gentilesa de Llorens llibres.

Coberta de Tàndem
Coberta de Tàndem

El llibre

Aquesta història és ben present i actual. Dues persones ja a les portes de la tercera edat inicien una relació d’amistat, d’apropament i d’amor. No l’amor esborrajat de la joventut, però sí l’amor tranquil que porta haver viscut ja uns quants anys.

A la maduresa, la valoració del dia a dia, del que es fa, pot dur a la felicitat. En primer lloc, el trencament amb la rutina és essencial i en segon lloc, deixar-se endur per la vida per assolir la llibertat és un punt clau.

Els dos personatges, l’Armand i l’Elena són de Barcelona, del barri de Sans i es coneixen en una activitat del centre cívic. Els dos estan jubilats, però, amb situacions familiars diferents. Tanmateix, aquesta relació els permetrà de fer un tàndem per arribar a la felicitat i a reflexionar sobre el seu passat.

En conclusió, intentar viure el present obre la porta a viure una vida més plena i fer una valoració de les actituds i vivències del passat i si, a més, el viatge es fa acompanyat, millor.

L’autora

Maria Barbal
Maria Barbal

Maria Barbal és de Tremp i en els seus inicis va escriure sobre el Pallars, la zona de la seva infantesa i joventut . Va descriure la vida rural i en especial sobre la dona rural. Pedra de tartera, Mel i metzines i Càmfora són el començament d’aquest camí literari.

Ha escrit, també, narrativa breu i novel·la infantil i juvenil. Aquest darrer premi s’afegeix a una llarga llista que s’inicià l’any 1984 amb el Premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil per Pedra de tartera. Posteriorment, l’any 1993, amb el Premi Nacional de Literatura Calatalana de narrativa per Càmfora, i després seguir amb el Premi Prudenci Bertrana per País íntim, el 2005, entre d’altres.

Al catàleg Aladí pots trobar la producció literària de Maria Barbal, com també algunes de les seves novel·les a l’eBiblio.

Per acabar, al nostre blog pots llegir algun article dedicat a aquesta autora: “Pedra de tartera” i “Càmfora” de Maria Barbal, Tertúlia literària amb Maria Barbal a la Biblioteca Armand Cardona, En la pell de l’altra. Maria Barbal i País íntim, Maria Barbal.

Finalment, desitgem que la lectura d’aquest darrer Premi Josep Pla, Tàndem de Maria Barbal, t’acompanyi durant uns dies!

Goldfinch