Per molts anys Pippi!!!

Per molts anys Pippi!!!

Pippi Långstrump, la nena més forta del món, compleix 75 anys com a icona infantil i símbol feminista per a diverses generacions.

Una nena de nou anys amb poders màgics que viu sola a la granja Vila Villekula amb un cavall, un mico i un bagul ple de monedes d’or.

I a més té un pare que és un pirata rei dels congolesos, que no vol créixer ni anar a escola i capaç de qüestionar l’autoritat dels adults.

Tot plegat va fer que el personatge acabés fent-se universal.

Pippi Calzaslargas

L’autora

L’origen de Pippi es remunta al 1941, quan la filla d’Astrid Lindgren va tenir una pneumònia.

L’autora va crear el personatge per entretenir-la i amb un bon grapat d’històries acumulades, el 1945 es va publicar el primer llibre.

Astrid Lindgren

I ensenyà tants valors que fou guardonada l’any 1958 amb el Premi Hans Christian Andersen, considerat com el Nobel de la Literatura Infantil i Juvenil.

Amb el temps, les aventures d’aquesta protagonista rebel i pèl-roja independent i alliberada s’han traduït a més d’un centenar de llengües de tot el món.

Per què a qui no li hauria agradat viure en una casa enorme sense cap adult i anant adormir a l’hora que ens vingui de gust?

El personatge

Pippi feia mofa dels rols de gènere, anava en contra de totes les lleis adultes i qüestionava moltíssim els valors de la pedagogia clàssica.

Li era absolutament igual el que la gent pensés de la seva manera de ser i del seu aspecte perquè el més important era sentir-se bé amb ella mateixa.

Sense quasi ni adonar-nos-en estem davant d’un dels primers referents de la dona empoderada i valenta.

I mai li tremolava la veu quan reconeix serena i confiada que ella era la nena més forta.

Pippi Långstrump går ombord

Ara sabem que Pippi aconseguí que confiéssim en nosaltres mateixos i que va demostrar que les dones són igual de vàlides que els homes davant de qualsevol circumstància i davant de qualsevol rival per més perillós que fos.

Valors

Us deixem resumides les lliçons més importants, encara que en clau humorística, que Pippi ens va regalar al llarg de tots els seus capítols:

1- No ens ha d’importar el que els altres pensin de nosaltres

“Crec que has de semblar una bella dama quan vagis al mercat” deia tota convençuda.

Es posava un barret enorme, un vestit llarg de nit, uns guants que li venien grans i perles repartides per tot arreu per anar al mercat.

A ella tant li feia el que pensessin d’ella.

Es maquillava amb carbó i es pintava la boca i les ungles de color vermell i anava muntada sobre el seu cavall pel carrer, orgullosa d’ella mateixa.

Pippi Långstrump - Avsnitt 6 av 13: Pippi går på tivoli | Öppet arkiv |  oppetarkiv.se

2- No necessitem a ningú que ens cuidi

La part més tendra de Pippi la podem observar quan parlava de la seva mare, que des del cel i a través d’un forat cuidava de la seva filla.

Sovint saludava els núvols dient “No et preocupis per mi, que jo sé cuidar-me sola”.

En molt de temps no hem vist deu paraules que inspirin més feminisme i empoderació que aquesta frase.

Pippi Calzaslargas 1x10 Pippi va de excursion - YouTube

3- La importància de l’autonomia i la independència

L’exemple de Pippi però en el transfons de l’humor que transmetia el personatge, podem trobar la importància de saber ser independent i autònom des de la infantesa.

Ny film om Pippi Långstrump på gång | SVT Nyheter

4- No hi ha diferències entre nens i nenes

Pippi va deixar clar que no hi ha diferència entre gèneres: s’enfilava als arbres i no tenia por a enfrontar-se als seus enemics.

Va demostrar a totes les nenes que no hi havia res de dolent en preferir jugar amb una pilota abans que fer-ho jugant a mares i pares amb una nina.

WallpaperStories: Pippi Calzaslargas | Blog | Lookbook | Papeles de los 70

5- La fortalesa no està renyida amb el gènere

En més d’una ocasió l’hem pogut escoltar dir: “Si ell és l’home més fort, jo Pippi Långstrump, la nena més forta del món . No oblideu aquest detall”.

I així era: movia motos amb una sola mà, desplaçava grans bidons plens de líquid i aixecava xiulant al seu cavall, sense quasi bé cap esforç.

Aquesta nena de trenes pèl-roges ens va demostrar amb molt humor que la força no entén això de masculí i femení.

Sufridores en casa » Las depresivas navidades de Pippi Calzaslargas

6- Que no hi ha edat per ser el que vulguis ser

Pippi era pirata, vaquera, tiradora d’arc, cuinera, mestressa de casa i també cuidadora d’animals però per sobre de tot era una somiadora.

pipi calzaslargas - Buscar con Google | Pipi calzaslargas, Pippi  calzaslargas, Pippi longstocking

I per acabar, si alguna cosa ens va ensenyar, i segueix ensenyant aquest personatge, és que qualsevol persona pot ser el que ella vulgui ser.

I que no s’ha d’esperar a res per aconseguir-ho.

Feliç Aniversari Pippi!!

Aayla Green