Club de Lectura de Ciència Ficció: Un mag de Terramar

Club de Lectura de Ciència Ficció: Un mag de Terramar

Dilluns dia 19 el Club de Lectura de Ciència Ficció va comentant el primer llibre que llegeig de l’escriptora Ursula K. Li Guin, nord-americana nascuda el 1929 i que ens va deixar el 2018.

L’autora

ursula - Club de Lectura de Ciència Ficció: Un mag de Terramar

Ursula K va escriure novel·les, poesia i assajos. Considerada una de les grans dames de la ciència ficció i de la fantasia, tota vegada que li varen concedir 8 premis Hugo, 6 Nebula i 22 Locus i a més va aconseguir ser considerada una de les millors escriptores nord-americanes de el segle XX.

Filla d’un antropòfag i una escriptora, des de la infantesa no només va estar envoltada de llibres sinó que també va aprendre que hi havia altres cultures, altres formes de veure la vida i d’interactuar amb la resta de món. Tot això es veu reflectit en tots els seus llibres.

El llibre comentat dilluns va ser “Un mag de Terramar“, escrit en 1968, és el primer llibre d’una sèrie de cinc que es desenvolupen a Terramar. L’últim llibre va ser escrit el 2001, tota una evolució tant de el personatge com de l’escriptora.

Un mag de Terramar

Aquest llibre vol donar resposta a algunes preguntes: D’on sorgeixen els mags? Com un nen és acollit per un mag? Com va aprenent d’aquest i va a una escola?. Us sona? si Harry Porter, però bastant anterior.

Tot i això en aquest llibre el que importa és la psicologia: sempre s’està fent preguntes i sempre s’està qüestionant el món que l’envolta.

Un llibre de fantasia on sobretot preval la paraula, així si cal vèncer a uns dracs es va i es parla amb ells en el seu propi llenguatge. Per que amb la paraula es crea el món. La paraula és la que té el poder sobre de tot el que existeix. Si coneixes el seu nom pots dominar-ho, i d’aquí ve el control, el poder i la seva corrupció, el perillós que pot ser el poder.

Un mago de terramar - Club de Lectura de Ciència Ficció: Un mag de Terramar

El nostre personatge no és perfecte, és ambiciós i orgullós. Això el fa enfrontar-se amb poders que no sap controlar i d’aquí sorgeix una ombra que el deixa marcat per sempre.

Una ombra que representa allò que és dins nostre sempre i del que solem fugir però que sempre hi és i ens acompanya tota la vida.

I realitza un viatge per tornar a casa i retrobar-se, enfrontar-se amb aquesta ombra i ser un de nou.

Dins el llibre trobarem conflictes de joventut i maduresa, fugides i trobades, el poder i l’ambició de l’orgull, la paciència, l’escoltar, el silenci i el valor de la paraula …

Ursula K. Li Guin va dir “La ciència-ficció és una gran metàfora de la vida”. Llegir ciència ficció és saber i entendre el món que ens envolta. No us ho perdeu!

J. Walquer