El zoo del Mengele. Gert Nygårdshaug

El zoo del Mengele. Gert Nygårdshaug

El zoo del Mengele va ser una de les primeres novel·les del poc conegut thriller ecològic. El llibre va ser escrit l’any 1989, per l’escriptor norueg Gert Nygårdshaug, però no ha estat traduït ni al castellà ni al català fins a aquest 2020. Malgrat el temps transcorregut des de la seva publicació original i tot hi haver-ne més exemples, no se’n sap gaire sobre l’anomenat thriller ecològic. Els seus autors denuncien els problemes que envolten l’ecologia fent servir les característiques pròpies de la literatura policíaca.

Gert Nygårdshaug (1966) és autor de gairebé 40 llibres (entre novel·la juvenil, thriller i poesia). El zoo del Mengele va iniciar l’anomenada Trilogia de Mino que completen L’arbre de flors del cel i La bassa d’Afrodita.

De la novel·la, n’ha venut 400.000 exemplars a Noruega i ha estat escollida com a Millor Novel·la Noruega dels darrers cent anys, al Festival de Lillehammer 2007.

El zoo del Mengele

Coberta de la novel·la El zoo del Mengele

El protagonista de la novetat de gènere negre d’aquesta setmana a la Joan Oliva és en Mino. En començar la novel·la, és només un nen que recull papallones peculiars a la selva tropical.

L’hàbitat de la seva família està sent explotat per companyies petroleres i un dia qualsevol, en tornar a casa seva, en Mino s’hi troba amb una escena terrorífica. No només la seva família, sinó també els seus amics han estat massacrats per militars. Els assassins havien estat el braç executor de les petroleres que assatjaven la zona.

Després de la tragèdia, en Mino fuig cap a la selva i, allà, és adoptat per un mag viatger.

Anys més tard, quan el jove protagonista ja estudia a la universitat, crea el perillós Grupo Mariposa. El seu objectiu és redirigir la mirada internacional cap a la destrucció de la natura per part de les grans companyies.

Així doncs, en Mino, que creix en un entorn natural caçant papallones, acaba esdevenint un heroï per als ecologistes i, alhora, un terrorista, a ulls de les grans petroleres.

Gert Nygårdshaug va fer servir la seva experiència personal a la selva americana per a l’escriptura d’aquesta novel·la. Hi denuncia, fonamentalment, la situació a l’Amèrica Llatina davant de l’imperialisme medioambiental.

Logo Generalitat de Catalunya

Funny Girl