Novetat del mes: Fungarium

Novetat del mes: Fungarium

Cada mes, la llibreria La Mulassa fa donació d’un llibre infantil per les Biblioteques de Vilanova.

Aquest octubre, la novetat del mes triada ha estat Fungàrium, un nou títol de la col·lecció ‘Benvinguts al Museu’ publicada per Símbol Editors en català i ‘Visita nuestro museo’ de l’editorial Impedimenta en castellà.

El llibre

A Fungarium trobem un conjunt d’exquisides i detallades il·lustracions d’alguns dels més increïbles organismes vius d’aquest planeta: els fongs. Des d’aquells que veiem en els prestatges dels supermercats fins aquells que, com el penicili, són fonamentals per a entendre la història de la humanitat.

Una edició més que completa del que són els fongs i de l’important que resulten per als diferents ecosistemes del món. Gràcies al Real Jardí Botànic de Kew i als textos, tant captivadors com meravellosos, dels micòlegs Kew David L. Hawksworth, Laura M. Suz, Pepijn W. Kooji, Kare Liimatainen, Tom Prescott, Lee Davies i Ester Gaya,

Podeu veure un capítol aquí.

Els autors

Fotografía d’Ester Gaya
Fotografía d’Ester Gaya

Ester Gaya lidera un equip de recerca en Kew. Va iniciar la seva carrera en l’àmbit de la micologia a Espanya i, després de passar un temps als Estats Units, va decidir establir-se al Regne Unit. Ha passat els últims vint anys investigant els fongs. Els líquens li fascinen i està obstinada a entendre la seva evolució.

Fotografía de Katie Scott
Fotografía de Katie Scott

Katie Scott va estudiar il·lustració en la Universitat de Brighton i ha treballat en la BBC, el New York Times, Universal Rècords i Phaidon Press. Viu i treballa a Londres.

La col·lecció

L’editorial Impedimenta va iniciar aquesta col·lecció l’any 2015. Sobretot son libres de gran format, magníficament il·lustrats que tracten diferents àmbits del coneixement.  La seva idea era fer museus de paper, oberts les 24 hores, nascuts per a explorar el passat, comprendre el present i dibuixar un futur cultural, divertit de manera que sigui apte per a tots els públics.

El primer títol de la col·lecció va ser Animalium. Un museu d’història natural també consagrat a la difícil tasca de donar a conèixer l’evolució de les espècies.

El segon àlbum va ser sobre l’arqueologia. De manera que a Historium, es concentren el més selecte de les col·leccions del British Museum londinenc, el Iziko South African Museum de Ciutat del Cap, el Museu Nacional de Tòquio, el Ta Papa Tongarewa de Wellington a Nova Zelanda, el Museu Nacional de Mèxic o el Smithsonian Institution de Nova York.

El tercer títol de la col·lecció, Història de la vida. Evolució no és un llibre corrent. I és que els 3500 milions d’anys d’evolució terrícola ja que es presenten en forma d’acordió. Dos metres de llarg per trenta centímetres d’ample i més de vuitanta il·lustracions narren en horitzontal l’evolució de la vida en la Terra.

Més llibres

Sabies que els cacauets són llegums de desenvolupament subterrani i creixen sota la terra? Per tant, a Botanicum, un altre títol de la col·lecció, s’obren les portes del museu de ciències naturals més gran dedicat als éssers vius més antics de la Terra, sobretot les plantes.

Gegantescos, fascinants, ignots,  els dinosaures formen part d’un grup de rèptils denominats arcosaures que van sorgir farà uns 250 milions d’anys. Les sales de Dinosaurium son especialment rellevants per conèixer l’existència i, sobretot, l’evolució d’aquests colossos que emergeixen d’entre les boires dels temps.

Planetarium és un altre títol de la col·lecció, un extraordinari viatge a través de l’espai exterior, des del Sol i el nostre Sistema Solar, passant per innombrables estrelles i asteroides, fins a la Via Làctia i l’Univers que s’estén més enllà.

Per acabar, recordar que la col·lecció han participat il·lustradors diferents com Chris Wormell, gravador i reconegut autor d’àlbums infantils, Katy Wiedemann, il·lustradora i tatuadora i Richard Wilkinson, entre altres.

Podeu llegir articles sobre altres novetats del mes aquí i aquí.

Súper 8