Trio de novel·la negra i policíaca

Trio de novel·la negra i policíaca

En aquesta ocasió us presentem un trio de novel·la negra i policíaca que s’ha incorporat al fons especial de la biblioteca.

Per començar aquest viatge fascinant pel món policíac, dos autors italians. En primer lloc, un escriptor molt conegut per les persones que són entusiastes d’aquest gènere. Qui no coneix Andrea Camilleri? Aquest sicilià va crear el famós comissari Salvo Montalbano, en homenatge a Manuel Vázquez Montalbán. Aquest personatge es convertí en un heroi nacional a Itàlia i també va ser el protagonista d’una sèrie de televisió supervisada pel seu creador.

Itàlia

Tirar del hilo. Andrea Camilleri

Coberta: Tirar del hilo
Coberta: Tirar del hilo

En aquesta història, el conegut comissari Salvo Montalbano ha d’esbrinar l’assassinat de l’Elena, una modista que regenta la sastreria de més fama de Vigàta amb la qual tenia una forta amistat. Al mateix temps, a la ciutat arriben per mar cents de migrants en condicions deporables, sense mitjans ni garanties, amb la qual cosa en Montalbano i el seu equip també hauran d’ajudar.

Quasi un any després de la mort de Camilleri, 17 de juliol de 2019, s’ha editat aquest llibre que és el número cent de l’autor i el vint-i-novè dedicat a Salvo Montalbano.

La temàtica principal

El focus principal de la narració és la crisi migratòria, una de les tragèdies més dures de la realitat europea actual combinada amb un assassinat.

logo gènere negre 1 e1585649596717 - Trio de novel·la negra i policíaca

‘– ¿Prefieres no retratarte? Pues ya me retrato yo. En mi opinión, con el pretexto del gran sueño de una Europa unida hemos hecho lo posible y lo imposible por destruir sus cimientos mismos. Hemos mandado a tomar por culo la historia, la política, la economía en común. Lo único que quizá quedaba intacto hasta hace poco era la idea de la paz. (…)  y por eso recurrimos a esta excusa estupenda de los migrantes para levantar viejas y nuevas fronteras con alambre de espino.’

Catàleg Aladí

  • Llibres de Camilleri a eBiblio. A la biblioteca virtual també trobaràs exemplars de les novel·les de Camilleri, entre les quals:

Un nido de víboras, La ópera de Vigàta, La moneda de Akragas, El cas Santamaria, El primer caso de Montalbano, El ladrón de meriendas, Una veu de nit, Háblame de ti. Carta a Matilda, La liebre que se burló de nosotros, La roda dels equívocs, Km 123, etc.

En segon lloc, us presentem el segon llibre de Carlo F. de Filippis, però el primer traduït al castellà. És per tant, el segon lliurament de la sèrie protagonitzada pel comissari Vivacqua.

El caso Paternostro. Carlo F. De Filippis

Coberta; El caso Paternostro
Coberta; El caso Paternostro

En aquest cas la situació transcorre a Torí. Salvatore Vivacqua, el comissari creat també per a una sèrie de casos, és el cap de la brigada d’investigació de la policia de la ciutat. Encara que és sicilià com Salvo Montalbano, estima Torí, encara que el tema de la meteorologia, en concret, la pluja no li agrada.

I qui apareix assassinat?

És un artista de renom, en Pierluigi Paternostro. Les víctimes, però, es va succeint i Vivacqua només tindrà tres dies per trobar el culpable. Però no estarà sol en la recerca, ja que Silvano Meucci també l’ajudarà. Aquest doctor fanàtic de Napoleó serà clau per entendre els moviments del misteriós assassí.

‘Una molesta llovizna empapaba los campos sin pausa. Resonaba en el aire el concierto de las gotas en las hojas, de sus pequeños rebotes en los charcos, en la grava, en la techumbre que en otros tiempos cubría el abrevadero. (…) El comisario volvió a concentrarse en el cuerpo de Paternostro, tratando de encontrar la razón del escalofrío que había sentido unos minutos antes. El olor del cadáver era bastante fuerte. Su rostro había desaparecido untado en la pared, (…)’

És una novel·la fàcil de llegir, amb un llenguatge senzill. Molt recomanable!

Deixem Itàlia i marxem a Escòcia.

Gener de sang. Alan Parks

Coberta: Gener de sang
Coberta: Gener de sang

En primer lloc, cal dir que som a Glasgow, primer de gener de 1973. A la presó de Barlinnie, en Howie Nairn té un missatge per a l’inspector Harry McCoy : Lorna està a punt de morir assassinada i només l’inspector pot salvar-la. Però arriba tard! La noia és assassinada a l’estació d’autobusos. El seu assassí, en Tommy Malone, també es mor. Se suïcida d’un tret al cap. Tant la població com els mitjans de comunicació pressionen la policia.

En segon lloc, l’inspector iniciarà la investigació, anirà a la Glasgow més profunda, al submón, on descobrirà que una de les famílies més riques i influents de la ciutat poden estar-hi involucrats. Com que són intocables sembla que ningú no vol que es continuï la investigació. Tanmateix, McCoy continuarà investigant.

‘Es pensava que no la veuria. Sabia que Murray li muntaria un Cristo si el veiés de tornada a la comissaria, així que la va esperar uns portals més enllà. El més probable era que Wattie tingués raó, que Lorna Skirving fos un cas de violència domèstica que havien magnificat.’

Alan Parks, l’autor, inicia amb aquesta novel·la la sèrie de Harry McCoy, la segueixen tres més que encara no estan traduïdes.

Gener de sang et fascinarà. Té tots els ingredients dels escriptors de la vella escola. L’acció transcorre en vint dies, de l’1 de gener al 20.

Esperem que la proposta que us hem proposat d’aquest trio de novel·la negra i policíaca sigui del vostre interès.

Logo Generalitat de Catalunya

Goldfinch