Club de Lectura de Ciència Ficció: H.P.Lovecraft

Club de Lectura de Ciència Ficció: H.P.Lovecraft

Aquest dilluns dia 22 els membres del Club de Lectura de Ciència Ficció de la Biblioteca Armand Cardona van fer la seva darrera trobada abans de les vacances d’estiu.

Varen comentar l’obra Els mites de Cthulhu, de H.P.Lovecraft i la pel·lícula Her, una historia d’amor de Spike Jonze,

El llibre de H.P.Lovecraft

Howard Phillips Lovecraft és un escriptor nord-americà nascut a finals de segle XIX i mort als 47 anys. En ha llegat tot un món nou mitjançant la creació d’una cosmologia, el que es denomina “Els mites de Cthulhu” .

img - Club de Lectura de Ciència Ficció: H.P.Lovecraft

Els Mites de Cthulhu constitueixen un cicle literari d’horror còsmic comprès entre 1921 i 1935 per l’escriptor i complementat per altres escriptors pertanyents al Cercle de Lovecraft.

La lectura de l’obra ens introdueix en el que s’anomena horror còsmic i és en aquest espai que ens vam introduir en la trobada del club.

Aquells que s’acostaven per primera vegada a aquest autor i a la seva obra van manifestar que segons anaven llegint tenien diferents sensacions:  un desassossec i una sensació de maldat que els acabava fent por encara que ni tan sols aparegués la bruixa de qualsevol conte de terror.

I és aquesta la gran virtut de l’obra de Lovecraft i els seus successors: crear una atmosfera on aparentment no està passant res. Però ens envolta una inquietud de la qual no podem desprendre’ns. Aquesta engoja és possible que ens acompanyi durant la lectura potser per a romandre amb nosaltres després. I qui ho sap? Fins i tot ens pot venir a visitar alguna nit en els nostres somnis o en la foscor …

La pel·lícula de  Spike Jonze

img - Club de Lectura de Ciència Ficció: H.P.Lovecraft

La pel·lícula Her, una historia d’amor és una pel·lícula americana, dramàtica i romàntica de ciència ficció. Produïda el 2013, també va ser escrita i dirigida per Spike Jonze.

La pel·lícula es planteja un futur molt proper i molt realista, on el protagonista s’enamora d’un Sistema Operatiu. D’entrada sembla un argument poc creïble però quan veus la pel·lícula t’ho creus totalment.

A la pel·lícula se’ns plantegen molts interrogants, aguns dels qual són aquests; què és un matrimoni? quina és una relació real? què és la realitat? com ens expliquem el passat? com utilitzem les paraules per canviar el que ens envolta? arribaran els ordinadors a dominar-nos? què és la solitud? …

J. Walquer