‘La peste escarlata’ de Jack London

‘La peste escarlata’ de Jack London

El passat dilluns 4 de maig vam realitzar la primera trobada del nostre Club de Ciència Ficció des de l’inici del confinament.

La trobada va ser virtual i, malgrat els problemes de connexió o limitacions d’alguns dels equips tècnics, hi van prendre part 10 membres del club.

fotografia jack london - 'La peste escarlata' de Jack London

L’obra que vam comentar és una novel·la breu de Jack London, La peste escarlata, i va ser una sorpresa per a tothom.

A Jack London el coneixem com l’escriptor que sap descriure els grans paisatges d’Alaska, o les aventures de pirates. Aquesta vegada el vam descobrir en el seu vessant d’autor visionari i de ciència ficció.

La pesta escarlata, escrita el 1910, es considera una de les primeres novel·les que planteja la fi de la civilització arran d’una epidèmia i com es desenvolupa aquest nou món. 

Un professor de literatura ja vell, narra com va viure aquesta malaltia que s’inicià l’estiu de 2013, afectà tot el món i gairebé acaba amb la humanitat. La malaltia era molt agressiva i en poc més de quinze minuts provocava la mort de tots els infectats.

La peste escarlata de Jack London
La peste escarlata de Jack London

Explica als seus néts, uns nens que només lluiten per la supervivència i que ja no saben ni llegir ni escriure, com la gent fugia de les grans ciutats cap al camp, com els científics morien com a herois al seu lloc de feina, com la naturalesa tornava a regnar i a recuperar el que l’home li havia arrabassat, com el llenguatge ja només utilitza les paraules concretes i necessàries per al dia a dia, s’expressen en monosíl·labs, amb frases breus i entretallades …

Parlem sobre la importància de la ciència, la necessitat de tenir cura de la natura, la fragilitat de la civilització, la determinació de la genètica, la falsa idea l’home lliure que ha de treballar de sol a sol, la necessitat del canvi a través de nosaltres mateixos, la brutalitat del mes fort i el seu domini en una època de destrucció i que l’home no aprèn i sempre torna a realitzar els seus mateixos horrors i errors.

Parlem de la ciència ficció que ara ja vivim.

Moltes gràcies a tots pel vostre esforç i llarga vida i prosperitat.

Súper 8