Dolor y gloria

Dolor y gloria

“Podria dir que el cinema és la meva vida o que la meva vida és el cinema”.

Pedro Almodóvar

Sens dubte, una de les millors pel·lícules de 2019, Dolor y gloria és, a més a més, una de les que més alegries li ha reportat al director Pedro Almodóvar. El film ha aconseguit aplegar un reguitzell de nominacions i de premis, com ara, 7 premis Goya (Millor director, pel·lícula, guió original, música, montatge, actor principal – Antonio Banderas – i actriu de repartiment – Julieta Serrano -), el premi a Millor actor protagonista al Festival de Cannes i les nominacions als Òscar com a Millor Pel·lícula Internacional i Millor Actor protagonista. Però no només això, la prestigiosa revista TIMES ha triat Dolor y gloria com a millor film de 2019, per davant de títols com Érase una vez en…Hollywood, de Tarantino, i de El irlandés, d’Scorsese.

Dolor y gloria Fotograma - Dolor y gloria

Si bé el realitzador manxec mai no ha dit que Dolor y gloria sigui la seva biografia, les comparacions entre els personatges i les escenes de la pel·lícula i la pròpia trajectòria vital d’Almodóvar són inevitables.

Antonio Banderas, en la pell de Salvador Mallo, encarna l’àlter ego del director. I si bé Banderas no va ser la primera opció, ningú que hagi vist la pel·lícula pot posar el dubte la idoneïtat i la bona feina portada a terme per l’actor malagueny.

Dolor y gloria julieta serrano 1024x683 - Dolor y gloria

Al costat de Banderas, una espectacular Julieta Serrano. L’actriu barcelonina, d’extensa trajectòria cinematogràfica i teatral, habitual a l’univers almodovarià, ha aconseguit el seu primer Goya als 87 anys interpretant la mare de Salvador Mallo en l’edat adulta.

Completant el repartiment: Asier Etxeandia, Penélope Cruz, Leonardo Sbaraglia i Nora Navas.

La pel·lícula número vint-i-u de Pedro Almodóvar s’endinsa en els records d’infantesa i juventut d’un director de cinema, Salvador Mallo, en l’edat madura. El film parla del cinema i de l’amor i de la importància d’ambdós elements en la trajectòria personal i professional del realitzador. Dolor y gloria és, a més a més, un exemple més de pel·lícules sobre el propi procés creatiu, cinema dins del cinema, com ho van ser La noche americana de Françoise Truffaut o 8 y medio de Federico Fellini.

Tràiler de la pel·lícula
Dolor y gloria llibre - Dolor y gloria

A banda de la pròpia pel·lícula, l’editorial Reservoir books va publicar a finals de 2019 el llibre Dolor y gloria que farà les delícies dels seguidors del director Pedro Almodóvar. El llibre està farcit d’extres del film, inclou el guió original, fotos, comentaris i fragments de l’story board, així com un pròleg del mateix director.

Si hi esteu interessats, podeu trobar el llibre disponible en format digital a e-Biblio.

Documents disponibles a e-Biblio:

Funny Girl