El complot mongol. Rafael Bernal

Rafael Bernal - El complot mongolRafael Bernal va néixer a la ciutat de Mèxic el 28 juny 1915 i va morir a Berna, Suïssa, el 17 de setembre de 1972. Entre 1930 i 1933 va estudiar filosofia i lletres a l’Institut de Ciències i Lletres de la Ciutat de Mèxic, obtenint el doctorat en lletres a la Universitat de Friburg.

Dramaturg, novel·lista, publicista, narrador, periodista, historiador, guionista de ràdio cinema i televisió i poeta, el 1969, el nom de Rafael Bernal va saltar a la palestra de les lletres mexicanes amb una novel·la de detectius: El complot mongol. Aquesta història, que té com a protagonista a Filiberto García, un home que ni és heroi ni és antiheroi, s’ha guanyhat el gust dels lectors que l’han convertit en una obra de culte.

És una d’aquestes novel·les que té la rara habilitat de convertir el lector en un passejant dins de l’argument, atorgant-li el privilegi de sentir i viure com a propi tot el que hi passa.
 

align="center">

El complot mongol està situada en el Mèxic D.F. dels anys seixanta. Els serveis secrets nord-americans i soviètics estan convençuts que la Xina planeja assassinar al president dels Estats Units durant el seu pròxim viatge oficial a la capital del país.

Per impedir l’atemptat es posen en contacte amb Filiberto García, un detectiu privat gens escrupolós, antic botxí d’un general villista, que s’autodefineix com a fabricant de morts i que treballa ocasionalment per la policia mexicana.

García farà el que estigui a la seva mà per desbaratar el complot contra la pau mundial, que sembla instal·lat al barri xinès de la capital del país.

Ajudat pels agents de l’FBI i el KGB, Graves i Laski, el detectiu disposarà només de setanta-dues hores per evitar l’assassinat. La seva investigació el portarà per diferents barris de la Ciutat de Mèxic, i el posarà en contacte amb gent de l’hampa, polítics i funcionaris corruptes.

Entre les botigues de curiositats orientals i els restaurants de menjar cantonès, darrere dels fumadors d’opi i els cafès de xinesos, Filiberto García va descrivint que la conspiració suposadament iniciada a Mongòlia té molt a veure amb els vaivens i amargors de la política nacional.

Un complicat repte que no podrà resoldre només amb el seu gallet fàcil i hi haurà de posar tot el seu enginy, això sí deixant enrere una dotzena de cadàvers i un amor tràgic que, finalment, acabaran revelant a l’assassí el veritable significat de la seva vida.

Primeres pàgines dePrimeres pàgines de El control mongol

align="center">

Considerada unànimement com la novel·la que va inaugurar el gènere negre a Mèxic, El complot mongol és un apassionant thriller policíac al qual no li falta ni li sobra res. Hi ha un investigador dur, hàbil amb la pistola i amb els punys; orientals misteriosos i inescrutables, la intervenció d’investigadors de potències hegemòniques, la història de la noia bonica en dificultats, les persecucions, morts i un final sorprenent.

Carregat de violència i amb tocs d’humor, Rafael Bernal retrata en la seva novel·la els diferents estrats de la capital mexicana. La seva descripció del sistema social, econòmic i polític del país no ha perdut gens de vitalitat.

Llibres

  • El control mongol
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    sofeita