Sola. Denis Lapière i Ricard Efa

Sola. Denis Lapière i Ricard Efa

Un dels còmics que són novetat aquesta setmana és el que et presentem avui: Sola de Denis Lapière i Ricard Efa. Basat en fets reals.

La mirada de la guerra civil espanyola a través dels ulls d’una nena

Coberta del còmic Sola La Lola, la protagonista, és una nena d’uns set anys que viu amb els seus avis en una raconet del Pirineu. La raó encara no la sap. Fins que un dia se senten esclatar bombes i és aleshores quan se n’adona del que passa. Allò és la guerra.

Ha de marxar amb els avis i amargar-se. Quan ja no se senten bombes torna al poble amb el seu avi i un altre home.

Ho troben tot destruït. I també persones assassinades!

Es dirigeixen a Llordà i allí es troben amb un batalló republicà que espera l’arribada dels nacionals. Mentre un d’ells a qui anomenen Comissari els ensenya a llegir i a escriure. I així passa el temps… L’àvia pren mal, el pare és a la guerra, la mare lluny amb una germana que ja no recorda…

Lola 1-crop

Amb unes il·lustracions senzilles i molt entranyables, l’expressió de la cara de la Lola i de la resta de personatges mostren tots els sentiments: por, ràbia, tristesa, alegria…

Lola 2-crop

La Lola va explicar la seva experiència a la seva neta Marta Badia. El que en diu la Marta és ‘… el que m’ha sorprès sempre és la felicitat amb què ho explica, recordant-ho com un dels moments més feliços de la seva vida. No em puc arribar a imaginar el que devia viure després de la postguerra!’.

Lola 3

I Ricard Efa comenta: ‘… se’m va despertar l’impuls d’explicar-la més enllà del cercle de confiança familiar, de transmetre la seva experiència a les generacions que ni tan sols van viure la guerra i a les quals, a més, se’ns va privar de tot relat que no fos el dels soldats, el dels motius i les raons, el dels pamflets. És un deure generacional parlar d’aquells que es van veure obligats a abaixar el cap, tancar la boca i fer veure que no havien viscut les misèries que sempre envolten els conflictes bèl·lics. La Lola actualment té 85 anys…’

Denis Lapière és un guionista belga. Ha col·laborat en obres en les quals es denuncien conflictes del món en el segle XX, originats tant per partits de dretes com d’esquerres. Així cal dir: Un poco de humo azul, El vals del gulag i El Convoy.

Ricard Efa és un sabadellenc que dibuixa històries. Va treballar per al mercat francès i belga i publica des de l’any 2001. El primer treball publicat en castellà és El soldado.
Sola és el seu darrer treball.

Aquesta història es pot extrapolar a qualsevol conflicte actual: guerres, immigració… La Lola representa tots els infants que van viure, viuen i viuran la pèrdua de la seva infantesa en un món que no han escollit. La innocència que mai més no podran recuperar.

Encara que el tema de la guerra és dur, la tendresa que transmeten les imatges no et deixaran indiferent! Compartiràs amb la Lola la seva vivència!

Còmics

El còmic a les biblioteques VNG.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Goldfinch