Barcelona, viatge a la perifèria criminal. àlex MARTIN ESCRIBÀ i sebastià BENNASAR
Àlex Martin Escribà i Sebastià Bennasar expliquen el perquè d’aquest recull de relats.
‘… l’interès per la proliferació d’aquests nous espais, per aquesta descentralització, ens va inspirar a l’hora de fer aquesta antologia. Barcelona: viatge a la perifèria criminal vol mostrar la recreació de nous barris que darrerament abunden a la novel·la negra i policíaca. En definitiva, és l’aparició de noves Barcelones. La presència de nous focus de marginalitat, de població treballadora i obrera implica oferir una cara diferent de la ciutat, que es manifesta també en l’àmbit literari. (…), nous indrets que proliferen, majoritàriament allunyats de les guies de viatges i de les rutes turístiques, però que suposen una Barcelona ben interessant, amagada, desconeguda, oculta, on viu un gruix molt important dels habitants de la gran urbs i on, per descomptat, també ens trobem amb presència de violència i criminalitat.’
Vint escriptors: deu dones i deu homes, dividits per parelles i que ens ofereixen la seva particular visió d’un barri en concret.
El Guinardó: Graziella Moreno, ‘Papallones cap a la llum’ i Albert Figueras, ‘Cadillacs de segona mà’
El Carmel: Anna Maria Villalonga, ‘Pujada a l’infern’ i Rafa Melero, ‘En David i en Goliat ja no es tiren pedres’.
Horta: Esperança Camps, ‘Helena2016’ i Emili Bayo, ‘L’assassí independentista d’Horta’.
Montbau: Mireia Llinàs, ‘Una piscina buida’ i Josep Lluís Roig, ‘Aroma de poma verda’.
Poblenou: Margarida Aritzeta, ‘Metro Llacuna’ i Andreu Martin, ‘La perfecció no existeix’.
‘La té, la té al sac, pensa mentre la dona es mou per la cuina buscant unes galetes per acompanyar la infusió. És tan fàcil que no s’ho creu.?’ pàg. 156, Metro Llacuna
‘…, que només m’ha faltat això, que em diu el cap “Que t’ha trucat la policia”, “No fotis”, a mi mai no m’havia trucat la policia, bé, vostè ja ho deu saber, això, perquè segur que ha mirat la meva fitxa, ni una multa de trànsit, oi que no?, bé, alguna me n’han posat, però l’he pagat religiosament…
SERGENT: Vol seure, sisplau?
BERTRAN: Com?
SERGENT: Que segui.
BERTRAN: Que segui? Ah, sí, sí, oi tant.’‘ pàg 170, La perfecció no existeix
El Besòs: Sílvia Mayans, ‘Dia de difunts’ i Jordi de Manuel, ‘La trampa’.
Poble-Sec: Raquel Gámez Serrano, ‘El turista indigent’ i Llort, ‘Carmageddon’.
La Verneda: Susana Hernández, ‘Dimarts de sang’ i David Marín, ‘Tresdits’.
Verdum: Empar Fernández, ‘El barri número 9’i Lluís Bosch, ‘Moby Dick’.
Bellvitge: Núria Cadenes, ‘De ningú’ i Juli Alandes, ‘Gent de fang’.
Com es diu a la contraportada, hi ha una qüestió a respondre: ‘Barcelona o Barcelones? Potser no ho havíeu pensat, però la capital de Catalunya amaga moltes possibles ciutats en el seu interior. I en totes s’hi podrueixen crims.’
Àlex Martín Escribà és llicenciat en filologia hispànica i romànica per la Universitat de Salamanca. La seva tesi doctoral va versar sobre la novel·la policíaca a Catalunya.
Sebastià Bennasar i Llobera és periodista, escriptor i crític literari. Ha impulsat festivals literaris dedicats a la novel·la negra com són Lloseta Negra i Tiana Negra.
Es van conèixer a l’espai Mallorca de Barcelona per parlar del gènere negre en català i han col·laborat en més d’una ocasió.
Llibre a les biblioteques VNG.
Biblioteca Joan Oliva i Milà.