Los cuatro fantásticos. La edad dorada

Els quatre fantàsticsFantastic Four és un grup de superherois creat pel guionista Stan Lee i el dibuixant Jack Kirby el novembre de 1961, un geni absolut. El més gran creador que les vinyetes del còmic americà han conegut. No només va revolucionar el concepte dels superherois, també redefinir les fronteres de fins on es podia arribar en aquest gènere: l’infinit.

Els Quatre Fantàstics van adquirir les seves habilitats superhumanas després que el coet experimental dissenyat pel científic Reed Richards travessés una tormenta de radiació còsmica en el seu vol de prova. En aterrar, els quatre passatgers de la nau van descobrir que havien estat transformats i que posseïen noves i estranyes habilitats:

 • Reed Richards, un geni científic, multimilionari i líder del grup, desenvolupa una elasticitat extraordinària que li permet estirar i deformar el seu cos a voluntat. A partir de l’accident serà conegut com Mister Elàstic.
 • Susan “Sue” Storm, és la Dona Invisible. Germana de Johnny Storm i núvia de Reed Richards, és la segona al comandament de l’equip. Pot tornar-se invisible i crear camps de força igualment invisibles.
 • Johnny Storm, el germà de Sue pot controlar el foc, projectar boles de foc des del seu cos i volar convertint-se en la Torxa humana.
 • Ben Grimm, vell amic de Reed, es converteix en La Cosa, en tornar-se la seva pell de color ataronjat i de la textura del fang sec, que posteriorment adquireix aspecte petri. La seva força i resistència són sobrehumanes. El seu aspecte monstruós és per a ell una maledicció, ja que li impedeix portar una vida normal, a diferència dels seus companys.
 • En realitat, el nombre de personatges, s’ha incrementat en algun moment de la seva història, a més de variar els seus components. El seu enemic més recurrent és el Doctor Mort.

  Interior de l’edifici BaxterA diferència de gairebé tots els superherois, les identitats dels Quatre Fantàstics no són secretes i mantenen un alt perfil públic, gaudint d’un estatus de celebritats per les seves contribucions científiques i heroiques cap a la societat.

  Han tingut diversos centres d’operacions. Destaca l’ edifici Baxter, en la Ciutat de Nova York, que va ser reemplaçat pel Four Freedoms Plaça, construït al mateix lloc després de ser destruït per Kristoff Vernard, fill adoptiu del Doctor Doom. L’Espigó 4, un magatzem a Nova York, va servir com a centre d’operacions per a l’equip després que Four Freedoms Plaça fos sentenciat a causa de les accions d’un altre equip de superherois, els Thunderbolts. Més recentment, han usat una versió satelital de l’edifici Baxter.

  Des dels seus orígens, l’equip d’aventurers ha usat les seves habilitats per protegir a la humanitat, a la Terra i a l’univers de molts perills. Motivats principalment per la curiositat científica innata de Reed Richards, l’equip ha explorat l’espai, la Zona Negativa, el Microvers, altres dimensions i pràcticament tots els racons, nacions i civilitzacions perdudes del planeta. La concepció general de l’equip els converteix en exploradors, que inclou des de viatges espacials a viatges en el temps.

  Los cuatro fantásticosEl moment de major glòria dels Quatre Fantàstics es troba en una sèrie d’episodis en els quals es concreten definitivament com una família, gràcies al casament de Sue Storm (La Dona Invisible) i Reed Richards (Mr. Fantàstic). Fins al moment els Quatre Fantàstics havien conegut centenars de fantàstics enemics i vilans: invasions extraterrestres, topoides, viatges en el temps…

  Ara, en plena celebració de les cinc dècades de vida dels 4 fantàstics, s’acaba de publicar el tom Los cuatro fantásticos. La edad dorada, que en realitat és la compilació de 22 còmics: els números 44 a 63 amb dates de portada consecutives des de novembre de 1965 fins al juny de 1967, més els anuals 3 i 4 de 1965 i 1966. En aquestes pàgines ens trobem amb la primera aparició dels misteriosos Inhumans, l’arribada del llegendari menjamons Galactus i del seu herald Estela Plateada, i l’amenaça definitiva del Doctor Mort.

  Un còmic que és aventura i emoció en estat pur. Tots els episodis dibuixats per un Jack Kirby en estat de gràcia, i escrits per Stan Lee en què se succeeix l’acció i la invenció a parts iguals, representant el millor d’aquest singular i exitós univers de ficció. En poques paraules, una veritable joia pop.

  Còmics

 • Los cuatro fantásticos. La edad dorada
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  sofeita