Els quaderns de l’Esther
La protagonista d’aquesta història és una nena que es diu Esther, té 10 anys, ulls grans i un serrell bonic. A punt de començar 4t de Primària a la seva escola de París, es pregunta cada dia per milers de qüestions que li preocupen una nena de la seva edat: l’amistat, l’embaràs de la seva mare, els atacs terroristes, els jerseis de coll alt, les malalties. Aquest còmic, novetat a la biblioteca, és el primer lliurament de la nova sèrie de novel·les gràfiques de Riad Sattouf, autor de El arabe del futuro.
Los cuadernos de Esther. Historia de mis 10 años enfoca un retret al món adult com és no conèixer als nostres nens. Aquesta teoria es basa principalment en l’existència de diferent teories al voltant del comportament dels més petits, a on la família els col·loca etiquetes, els jutja, gairebé sempre els malinterpreta, els pressiona i fins i tot els intoxica, però malauradament, la qüestió principal es que mai s’escolta de veritat el que han de dir, en una etapa molt important, a on cada infància és única i es construeix sota els condicionants socials i culturals d’un moment capdal de la seva vida. El seu autor, Riad Sattouf, utilitza la innocència del personatge per parlar de tot allò que no s’aconsegueix canviar, fent recordar al lector la complexitat d’aquests anys en què tot és tan nou i en perspectiva alhora tan vell.
El seu argument principal neix de les converses amb la filla de deu anys d’uns amics, mantenint intacte el desig de l’autor de posar l’essència de l’arguemnt en la visió dels nostres petits sobre el món adult; però afegint-hi una intenció d’apropar al lector a la visió pre-adolescent del món a través d’una petita parisenca que adora al seu pare, detesta al seu germà i té un fosc objecte de desig amb forma d’iPhone. El seu dia a dia i les seves petites històries serviran per dissenyar una radiografia fidel, divertida i desoladora de la infantesa en els països desenvolupats, on el consumisme, el patriarcat i els mitjans de comunicació tenen un paper amb massa pes en l’equació.
Biblioteca Joan Oliva i Milà.