BCNegra 2017. Trobada de novel·la negra
Del 26 de gener al 4 de febrer torna la trobada de novel·la negra més popular del sud d’Europa.
Barcelona acull converses, conferències, lliurament de premis, homenatges, exposicions, programes radiofònics, activitats familiars… referents a la narrativa negrocriminal, als personatges que la integren, a la diversistat de trames i atmosferes que són pròpies d’aquest gènere i als seus autors.
Val a dir que un dels premis més important en llengua castellana, el ‘Premi Planeta‘ ha estat guanyat en les últimes edicions per autors i obres que pertanyen al gènere negre i policíac. L’any 2012, Lorenzo Silva amb ‘La marca del meridiano’, dos anys més tard, el 2014 Jorge Zapeda amb ‘Milena o el fémur más bello del mundo’ i l’any passat, 2016, Dolores Redondo amb ‘Todo esto te daré’.
Us fem cinc cèntims d’algunes de les activitats que us ofereix aquest festival.
El mateix dia de la inauguració, 26 de gener, hi ha l’atorgament del ‘VIII Premi Crims de Tinta‘amb la col·laboració de l’editorial RBA La Magrana i BCNegra.
Del dia 27 de gener fins l’1 de març, exposició col·lectiva de diversos artistes sobre el personatge Pepe Carvalho a la biblioteca Jaume Fuster.
Sota el títol ‘Crims a l’illa de gel, radiografies del món occidental’, el dia 31, Àlvaro Colomer conversarà amb Arnaldur Indridason, l’autor islandès més conegut de novel·la negra. L’any 2013 va guanyar el Premio RBA de novela negra amb ‘Pasaje de las sombras’ (Skuggasund, 2013)
El dia 1 de febrer, taula rodona/homenatge a Manuel Vázquez Montalbán i Pepe Carvalho amb el títol de ’40è aniversari de l’edició de “La soledad del manager”‘
‘El gran Simenon’ és el títol de la conversa que està programada per al dia 2 de febrer. Aquest mateix dia, hi ha el Lliurament de l’edició número XII del Premi Pepe Carvalho a les 19h al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.
El dia 3, Dennis Lehane (guanyador el premi Pepe Carvalho d’enguany) conversarà amb Antonio Lozano, escriptor i periodista cultural, i Paco Ignacio Taibo II, periodista, escriptor i activista sindical sobre la societat nord-americana.
Dennis Lehane usa els seus llibres i guions per fer un retrat de l’Amèrica de la costa oest, en els quals les històries reflecteixen la vida de grups immigrants o marginats a Boston, alhora que mostren la cultura irlandesa, ressaltant el pes de la religió catòlica en diversos dels seus personatges. Tres de les seves novel·les han estat portades al cinema: ‘Mystic River’, ‘Gone, baby, gone’ i ‘Shutter Island’. A les seves novel·les els investigadors Patrick Kenzie & Angela Gennaro són els personatges de ficció que esbrinen
L’oferta d’activitats no s’acaba. Podeu consultar aquí.
Us presentem les portades d’algunes de les novetats que acaben de sortir i/o que sortiran els propers mesos.
Podeu veure l’entrevista a Paco Camarasa si cliqueu ‘Vint minuts amb Paco Camarasa, comissari de BCNegra’, al programa TRIA33.
Biblioteca Joan Oliva i Milà