El hermano pequeño, de J.M. Guelbenzu

JM Guelbenzu. El hermano pequeñoJosé María Guelbenzu va néixer a Madrid el 1944. Va estudiar el batxillerat al Col·legi Areneros de Madrid, cursant Dret a la Universitat Complutense de Madrid i Direcció d’Empreses a l’ICADE.

Va treballar per Cuadernos para el diálogo des de 1964 fins 1967, col·laborant a la vegada en diversos diaris i revistes. El 1970 es va incorporar a la Editorial Taurus, elevant-se a la direcció editorial el 1977. El 1982 es fa càrrec simultanejant el seu treball amb l’anterior de la Editorial Alfaguara, abandonant ambdós treballs el 1988 per dedicar-se de ple a escriure. És col·laborador literari del diari El País i d’altres revistes.

Ha obtingut entre altres, el Premi de la Crítica de Narrativa el 1981, i el Internacional Plaza & Janés el 1991.

José María Guelbenzu es va apropar a la literatura policíaca per omplir el buit d’escriptura al que semblava condemnar l’obra que tenia entre mans, i va acabar embarcat en una sèrie que ja va per la seva cinquena novel·la, “El hermano pequeño”, i tot, perquè es va enamorar d’un personatge, Mariana de Marco:

“Segueixo escrivint pel personatge, si no, no faria novel·la policíaca”, diu l’autor, que confia a arribar amb ella a les deu novel·les. “És la meva intenció, llevat que el personatge s’esgoti”.

Guelbenzu, escriptor en actiu i editor retirat, torna a l’actualitat literària amb un nou cas per resoldre per la jutge Mariana de Marco i li pren el pols amb força a una història, que ens recorda que els crims sempre ocorren el dia menys adequat.

Per què apareix el cadàver d’una bella exmodel eròtica amb les mans tallades? Per evitar la seva identificació? Però la gent del lloc la reconeix sobre la marxa… Mariana de Marco haurà de resoldre aquesta contradicció per instruir un cas que oscil·la entre el crim passional, l’ajust de comptes, el tràfic de blanques o el resultat d’una ment malalta, alhora que lluita per mantenir la seva integritat davant alguns dels poders fàctics …

En aquest moment apareix a la petita ciutat de províncies el germà petit de la jutge: un bon vivant al que li havia perdut la pista, que li portarà claus del passat i aclarirà també algunes incògnites del futur.

Guelbenzu, que va guanyar amb El hermano pequeño el premi Torrent Ballester 2010, està convençut que una novel·la policíaca de gran qualitat literària pot competir amb qualsevol novel·la, i per això les escriu “amb tot rigor” i intenta donar-les-hi “una dignitat literària”.

Llibres

Obres de la sèrie Mariana de Marco:

 • No acosen al asesino
 • La muerte viene de lejos
 • El cadáver arrepentido
 • Un asesinato piadoso
 • El hermano pequeño
 • Altres obres de l’autor:

 • 25 cuentos tradicionales españoles
 • El amor verdadero
 • El sentimiento
 • La tierra prometida
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  sofeita