El último secreto de Frida K., de Gregorio León

El último secreto de Frida K., de Gregorio LeónGregorio León Armero va néixer al costat de les vies del tren a Balsicas (Múrcia), un dia molt calorós de 1971. Es guanya la vida des de fa vint anys com a periodista d’Onda Regional, l’emissora autonòmica de Múrcia.

Enguany ha guanyat el premi Emilio Alarcos amb El último secreto de Frida K., una novel·la ambientada a Mèxic, on Daniela Ackerman, una “detectiu de coses” busca un quadre atribuït a Frida Kahlo, i que provaria la relació d’ amor entre Frida i Lleó Trotski.

Quan la detectiu viatja des d’Espanya per trobar-lo s’ensopega amb una cosa sorprenent: la pintura oculta l’últim missatge xifrat de la pintora mexicana referent al seu intens romanç amb Lev Trotski, l’home que va fer triomfar una revolució

Mentre Daniela Ackerman segueix el rastre del quadre, en una antiga refineria de les afores apareixen els cossos mutilats de diverses ballarines amb la imatge de la Santa Mort tatuada al pit esquerre. Al mateix temps són atacats els altars d’aquesta secta religiosa rival del Vaticà. L’autor dels atacs simplement deixa una nota: “En nom de Déu”.

Una temàtica actual, que toca el tema de les sectes mexicanes i el narcotràfic, a més de parlar de Frida Kahlo i el seu romanç amb Trotski, trames que després trobaran un desenllaç comú.

Segons explica, Gregorio León ha escrit aquesta novel·la “per l’impacte que em va provocar el quadre de Frida titulat Unos cuantos piquetitos. Vaig tractar d’explicar el ritu de la Santa Mort que té tres milions de seguidors al país i també retre homenatge a Frida, mostrar el dolor físic i emocional, a més de recrear el romanç amb l’estadista que arriba a enamorar-se d’ella”.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

sofeita