Muriel Barbery

Muriel BarberyEscriptora francesa nascuda a Casablanca el 1969. Va estudiar a l’Escola Normal Superior de Fontenay-Saint-Cloud, i després va ser professora de filosofia en un institut francès.
Les dues novel•les publicades fins al moment marquen dos trets característics de la seva narrativa. Per una banda, el gust per l’art gastronòmic. Per altra banda, l’enamorament vers la cultura japonesa (que l’ha duta a anar-hi a viure, concretament a Kyoto). I, per descomptat, hi ha una tercera característica que ve donada per la seva formació professional: la filosofia.

La primera obra apareix publicada l’any 2000: Une gourmandise (Una golosina). L’èxit i acceptació del públic lector va fer que es traduís a 12 llengües. Aquesta novel•la ha estat considerada una crítica gastronòmica a la recerca d’un gust desconegut.

La segona obra és L’élégance du hérisson (L’elegància de l’eriçó, 2006), que de seguida es va convertir en una sorpresa editorial: més d’un milió d’exemplars venuts en un curt període de temps, i número ú de vendes durant trenta setmanes. A aquest èxit comercial cal afegir que va ser mereixedora del ‘Premi dels llibreters francesos 2007’ i que s’ha traduït a més de 50 llengües.

DIGUES LA TEVA

Més enllà d’aquesta novel•la, que ha assolit un nivell de vendes extraordinari, que ha consolidat la seva escriptora, i que ha estat traduïda a més de 50 llengües, podríem plantejar-nos altres preguntes al voltant del món creatiu de Muriel Barbery.

Ja hem comentat en la breu biografia que, en L’elegància de l’eriçó, hi trobem tres característiques que també apareixen en la seva primera novel•la publicada (Una golosina): el gust per l’art gastronòmic, l’enamorament per la cultura japonesa i la formació professional: la filosofia.

 • Considereu vàlida aquesta informació?.
 • Creieu de veritat que aquests tres elements es repeteixen, amb diferent intensitat, en ambdues obres?.
 • Què us sembla el final?. És sorprenent o esperat?. Lògic o incoherent?
 • L’elegància de l’eriçó és una novel•la que ha captivat milers de lectors.
  Segur que hi podeu dir la vostra!

  VÍDEO. L’élégance du hérisson.

  Sílvia Romero.
  Web.
  Club La Crisàlide.

  Morello