Órdenes sagradas. Benjamin Black

Benjamin Black - Ordenes sagradasBenjamin Black és el pseudònim de John Banville, guanyador de la convocatòria més recent del Premi Príncep d’Astúries de les Lletres i que porta una doble vida: el mateix ens emociona amb les històries que signa amb el seu nom, en una fina dissecció de les nostres pors i tremolors quotidians, que ens desperta les preguntes quan es posa a la pell de Benjamin Black.

Sota el pseudònim de Benjamin Black ha publicat El lemur o La rubia de ojos negros, en la qual, seguint la invitació dels hereus de Raymond Chandler, va ressuscitar al mític detectiu Philip Marlowe.

Tanmateix, la seva incursió més cèlebre en la novel·la negra és la sèrie protagonitzada pel doctor Quirke, adaptada a la televisió per la BBC britànica, i a la qual pertanyen les novel·les El secreto de Christine (2007), L’altre nom de Laura (2008), A la recerca d’April (2011), Muerte en verano (2012), Venjanza (2013) i aquesta Órdenes sagradas (2015), la sisena i última, fins al moment, novel·la de la sèrie del patòleg Quirke.

La nova entrega de la sèrie Quirke ens convida a un viatge al Dublín dels anys cinquanta, una ciutat i una atmosfera que comparteixen protagonisme amb el doctor protagonista, tan aficionat a beure com a jugar els detectius. Ens passeja per una sinistra mansió de Trinity Manor, per un campament gitano amb cert aire mitològic o per l’orfenat catòlic de Carricklea que remou la memòria de Quirke.

En aquesta ocasió irromp una tercera figura principal, la de la seva filla Phoebe Quirke, i fins i tot una quarta veu, de presència efímera: la del peculiar reporter Jimmy Minor, al qual se’ns presenta des de les primeres pàgines flotant a les fosques aigües del canal. I, és clar, mort.

La matinada en què el cos de Jimmy Minor apareix surant en les fosques aigües del Grand Canal, ni Quirke ni la seva filla Phoebe poden intuir fins a quin punt aquesta mort va a remoure les seves pròpies vides. Mentre Phoebe obre els ulls a una sensualitat desconeguda i estreta la seva inquietant relació amb Sally Minor, la bessona de Jimmy, la investigació arrossega Quirke de retorn a l’infern de la seva infància a l’orfenat catòlic de Carricklea.

Podrà descobrir què callen els murs de Trinity Manor? I si ho aconsegueix, serà capaç de sobreviure a la ferida dels propis records i tornar a la superfície?

Primeres pàgines dePrimeres pagines ordenes

Llibres

  • A la recerca d’April
  • L’altre nom de Laura
  • El lémur
  • El secreto de Christine
  • Muerte en verano
  • Órdenes sagradas
  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    sofeita