Medianoche en Marble Arch. Anne Perry

Anne Perry - MedianocheNascuda a Londres el 1938 amb el nom de Juliet Marion Hulme, Anne Perry és coneguda per la seva vida literària, tot i que també per la seva participació, quan només tenia 13 anys, en un crim sonat que va inspirar el film Criaturas celestiales, de Peter Jackson.

Les seves creacions en el món de la novel·la negra inclouen dues sèries ambientades a l’Anglaterra victoriana i protagonitzades pel personatge de William Monk (Asesino en la oscuridad, Marea incierta…) i pels de Charlotte i Thomas Pitt (Los crímenes de Cater Street, Los cadáveres de Callander Square, Un crimen en Buckingham Palace…). Ha escrit també novel·les ambientades durant la I Guerra Mundial com Ángeles en las tinieblas, Las trincheras del odio i No dormiremos.

Aquesta prolífica escriptora londinenca, que custòdia gelosament la seva misteriosa vida, pròpia dels arguments dels seus celebrades novel·les, és el nou fenomen de la literatura policíaca tradicional i de tall europeu. Però a diferència d’altres best-seller del gènere va més enllà d’una interessant successió de raonaments i investigacions de clàssic estil.

Anne Perry aprofundeix en els problemes socials, ideològics, polítics i en l’ambient cultural de la Gran Bretanya de finals del segle XIX, dotant a més als seus personatges d’una àmplia profunditat que permeten desvelar-nos, en forma magistral, tot el complex univers victorià. Posseïdora d’una vasta cultura, construïda des d’un estudi minuciós de documents històrics, recrea aquesta època fins en els seus més ínfims detalls.

En aquesta nova aventura de Charlotte i Thomas Pitt, Anne Perry ens submergeix en la rutilant societat victoriana per mostrar-nos un món en el qual massa sovint les dones carreguen amb la culpa de les violentes agressions que pateixen i en el qual els homes poderosos aconsegueixen el que volen, deixant que altres paguin per això.

La horrenda violació i suposat suïcidi de Catherine Quixwood, esposa d’un acabalat banquer, queda fora de la jurisdicció de Thomas Pitt, el nou cap de la Special Branch. No obstant això, els ofensius rumors sobre la víctima fan que Pitt decideixi investigar pel seu compte.

Tot i comptar amb l’ajuda de la seva dona Charlotte i del seu antic superior, Victor Narraway, Pitt se sent desorientat. Per què l’altruista i culta Catherine no va acompanyar al seu marit a una gran festa la nit del seu decés? Per què donar permís als criats perquè es retiressin fins al dia següent i va deixar la porta principal sense tancar? Quina havia estat la seva relació amb el jove en la companyia del qual va ser vista en concerts i exposicions?

El camí cap a la veritat el porta per camins summament pertorbadors, des de les altes, i altives, esferes de la política i les finances fins a la felicitat de la seva pròpia llar, on la seva filla adolescent, Jemima, s’està fent adulta en el si d’una cultura plena de perills.

Si bé l’escriptora ha manifestat en ocasions que no desitjaria haver viscut en l’època victoriana, ja que la situació de la dona deixava molt a desitjar i la medicina no havia avançat prou, Anne Perry reconstrueix millor que ningú en les seves novel·les els conflictes ètics, la complicada i hipòcrita moral de llavors, les virtuts i els defectes d’una estructura social injusta, fosca i plena de falsedats propicis per a la desesperació i el crim.

Maneja, així mateix, detalls sorprenents com ara les tècniques de les bugaderes per treure les taques de parafina de les espelmes, els trucs de costura de les donzelles per arreglar els costosos vestits de vellut o seda, les anades i tornades de la moda londinenca de les dècades dels vuitanta i noranta, així com receptes de cuina, tràfecs de la servitud segons els diferents esdeveniments socials de les temporades londinenques i insuperables descripcions d’aromes, dites i costums que envoltaven a la classe alta metropolitana.

Llibres

 • La amenaza de Bedford Square.
 • Los anarquistas de Long Spoon Lane
 • Ángeles en las tinieblas
 • Asesino en la oscuridad
 • El complot de Whitechapel
 • Falsa inocencia
 • Justicia ciega
 • Un mar oscuro.
 • Marea incierta
 • La médium de Southampton Row
 • El misterio de Brunswick Gardens
 • No dormiremos
 • Una pérdida razonable
 • El peso del cielo
 • Los secretos de Connaugth Square
 • Las trincheras del odio
 • Medianoche en Marble Arch
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  sofeita