Dones i Feminismes i LGTBIQ+. Darreres novetats

Dones i Feminismes i LGTBIQ+. Darreres novetats

Avui, us fem un petit resum de les darreres incorporacions en els Centres d’Interès de Dones i Feminismes i LGTBIQ+ de la Joan Oliva i Milà.

Quan cridem els nostres noms. Alba Alfageme Casanova

"Quan cridem els nostres noms"

Comencem tot destacant el llibre de la psicològa, especialitzada en violència sexual, Alba Alfageme Casanova. Quan cridem els nostres noms és el primer llibre d’Alfageme, també assessora en Polítiques de Seguretat i Perspectiva de Gènere de la Generalitat de Catalunya.

L’obra és un assaig per entendre la violència masclista estructural. Un tipus de violència molt estesa i durant anys, invisibilitzada, ja que la negació de la seva existència per part d’un sistema pariarcal la feia invisible.

El ventall de la violència sexual va des de l’abús, la violació i l’agressió sexual fins als comentaris o les insinuacions. Totes les seves formes, però, tenen un mateix objectiu: exercir el poder sobre el cos de la dona.

A continuació, podeu veure una entrevista a Alba Alfageme arran de la publicació del seu llibre.

Alba Alfageme parla del seu llibre “Quan cridem els nostres noms

Sexbook. Una historia ilustrada de la sexualidad. Nacho M. Segarra, María Bastarós 

Sexbook

En segon lloc, tenim Sexbook, una historia ilustrada de la sexualidad. El llibre fa un recorregut per la història de la sexualitat, des de l’època paleolítica fins al sexe en temps de pandèmia, sense deixar de banda la història de les identitats de gènere.

Per tant, hi podreu trobar referències sobre estudis clàssics sobre heterosexualitat, així com informació sobre sexualitat femenina i també sobre identitats LGTBIQ+.

Els seus autors són la historiadora de l’art María Bastarós i l’historiador Nacho M. Segarra. Les il·lustracions són obra de l’artista Cristina Daura.

Transformaciones. Anne Sexton

Transformaciones

Seguim amb un llibre de poesia de l’escriptora nord-americana Anne Sexton (1928-1974).

Sexton va ser internacionalment reconeguda per la seva poesia íntima i confesional en què va reflectir el seu propi patiment. Guardonada amb el Premi Pulitzer l’any 1967 pel llibre Vive o muere, posteriorment va ser jurat d’aquest mateix guardó.

A Transformaciones, l’autora reinventa disset contes clàssics dels germans Grimm embolcallant-los de referències contemporànies, ideals feministes i humor.

Más que una musa: relaciones creativas que eclipsaron a las mujeres. Katie McCabe

"Más que una musa"

L’escriptora i editora irlandesa Katie McCabe recupera a Más que una musa la vida i contribució artística d’una vintena de dones. Tot i que aquestes dones pertanyen a diferents èpoques i disciplines artístiques, totes tenen en comú que van ser menystingudes o invisibilitzades per part de les seves parelles o mentors. No van passar de ser, en el millor dels casos, muses o col·laboradores quan realment van ser artistes de ple dret que per diferents raons van restar en l’anonimat.

En un acte de reivindicació d’aquestes creadores, Katie McCabe ens acosta la història de dones com ara Carline Gabriele Münter, Clara Schuman, Camille Claudel, Alma Reville, Dora Maar o Lil Hardin Amstrong.

Soy una tonta por quererte. Camila Sosa Villada

"Soy una tonta por quererte"

Acabem amb la nova novel·la de l’escriptora argentina Camila Sosa Villada. Nascuda l’any 1982, Sosa va estudiar Comunicació Social i Teatre a la Universitat Nacional de Córdoba, Argentina. Durant anys, abans de fer el salt a l’escriptura, l’autora va treballar com a actriu tant a teatre, cinema i televisió.

Seria, però, el 2019 l’any de la seva gran popularitat gràcies a la primera novel·la que va veure la llum. Las malas va ser tot un fenomen, multipremiat i traduït a diversos idiomes.

Enguany, arriba Soy una tonta por quererte, un recull de 9 relats amb què Camila Sosa reivindica un estil i una veu propis.

Disponibilitat en els catàlegs:

Cada setmana, més novetats als Centres d’Interès de Dones i Feminismes i LGTBIQ+.

Logo Generalitat de Catalunya

Funny Girl