Trobades de Lectura Fàcil en català

Romeo i Julieta coberta llibreDimarts 6 de Maig a les 17:30h ha tingut lloc la segona sessió de les Trobades de Lectura Fàcil en català a la biblioteca Joan Oliva i Milà. La primera d’aquestes sessions, que es fan en col·laboració amb el Servei de Català del Garraf i Vilanova i la Geltrú, va tenir lloc el 10 de desembre de 2013.

Aproximadament un 30% de la població té dificultats per a la lectura, ja sigui de manera transitòria (és el cas de les persones que estan aprenent un nou idioma, per exemple) o de manera permanent (parlem de casos de discapacitats, de gent gran que ha perdut capacitat de comprensió lectora o d’altres col·lectius amb dificultats lectores).

La llei del sistema bibliotecari de Catalunya (4/1993 de 18 de març), al seu article 22.4, diu que “Les biblioteques públiques han de donar resposta a les necessitats d’aquells que tenen dificultats per a la lectura, amb llibres sonors i altres documents àudio-visuals o amb altres materials impresos pensats per a facilitar la lectura”. Sobre aquesta base legislativa no és estrany que algunes biblioteques, com la Joan Oliva, portin a terme activitats per a facilitar l’accés a la lectura a diferents col·lectius que en presenten dificultats.

Mar i cel coberta llibre
En aquest cas han estat fonamentalment alumnes del Servei de Català del Garraf i Vilanova i la Geltrú, procedents de cursos bàsics i elementals de català, els participants d’aquestes Trobades de Lectura Fàcil en català.

Han complementat les seves classes de català amb la lectura i posterior posada en comú de dos títols. Romeo i Julieta, en la seva versió d’Elena O’Callaghan i Duch, va ser el llibre triat per a la sessió de desembre de 2013 i Mar i Cel, en l’adaptació de Mercè Ubach, ha estat el títol que hem comentat aquest passat 6 de Maig.

 

A Catalunya cal destacar la feina portada a terme per l’Associació de Lectura Fàcil. Aquesta entitat va ser creada l’any 2002 i treballa per apropar la lectura a les persones amb dificultats lectores. Mensualment publiquen un butlletí electrònic en què recullen notícies d’interès relaciones amb la Lectura Fàcil. Al butlletí del mes de desembre de 2013 hi apareixia com a notícia la sessió que es va realitzar a la Joan Oliva.

logotip LFEl material de Lectura Fàcil és aquell que ha estat realitzat amb especial cura per a les persones amb dificultats lectores (la història segueix un ordre cronològic, hi ha una sola línia argumental, les accions són simples i directes i no es fa servir llenguatge abstracte o simbòlic). Aquests documents segueixen les directrius de la IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) i van acompanyats d’un determinat logotip identificatiu. Aquest logotip garanteix que l’Associació de Lectura Fàcil ha revisat el document.

Són vàries les editorials que publiquen material de Lectura Fàcil: Castellnou Edicions, Editorial La Mar de Fàcil, La Galera o Tàndem edicions, entre d’altres.

A la biblioteca Joan Oliva i Milà en podeu trobar gran quantitat de material de Lectura Fàcil disponible.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Funny Girl