Racó Ciclista: ‘Jo, Alfonsina’ de Joan Negrescolor

Racó Ciclista: ‘Jo, Alfonsina’ de Joan Negrescolor

Avui us volem presentar una novetat del racó ciclista de la Biblioteca Armand Cardona Torrandell adreçada als infants.

Es tracta de l’àlbum il·lustrat Jo, Alfonsina del barceloní Joan Negrescolor publicada per l’editorial Thule i que tracta sobre l’Alfonsina Strada, la primera (i única) dona ciclista que va participar al Giro d’Itàlia, l’any 1924.

Biografia

Fotografia de la ciclista Alfonsina Strada
Fotografia de la ciclista Alfonsina Strada

En primer lloc, destacara que amb poc text i els detalls biogràfics justos, el llibre ens explica com li va canviar la vida a l’Alfonsina quan el seu pare li va regalar una bicicleta als deu anys. Des d’aleshores va haver de lluitar contra els estereotips per poder gaudir de la seva passió i de la seva llibertat.

Quan tenia tretze anys va guanyar la seva primer cursa, d’amagat de la seva família i vestida com un noi. Als catorze, es va casar amb un mecànic i es va mudar a Milà. El seu marit li va regalar una bicicleta com a regal de noces i, per tant, va ser el seu primer seguidor i ‘manager’.

Competicions

Va competir a Torí, San Petersburg, Bolònia, París…  i el 1917, durant la 1a Guerra Mundial va participar al Giro de Lomabardía, on van admetre la seva participació en la categoria d’aficionats.  El 1918 va tornar a participar i va arribar a meta entre els vint primers.

Finalment, el 1924 li van permetre participar al Giro d’Itàlia. L’Alfonsina va aconseguir arribar a la línia de meta a la majoria d’etapes, fins que al tram L’Aquila – Perusa va superar al temps màxim permès (a causa de diverses caigudes i alguna punxada) i la van excloure de la classificació general .

No obstant això, es va acordar un compromís: Alfonsina podria participar en totes les etapes restants, però el seu temps no seria comptabilitzat per a la classificació.

Vídeo sobre la participació d’Alfonsina Strada al Giro d’Itàlia

El masclisme regnant li va impedir participar en els anys següents, però la ciclista va guanyar gairebé 36 curses contra homòlegs masculins i va aconseguir ser respectada per molts campions de ciclisme.

Coneguda com la ‘Reina del Pedal’, avui és un símbol de lluita i resistència.

El llibre

Sembla que les il·lustracions del llibre exploten amb el color groc i taronja i s’ha de parar atenció al detalls, que contenen informació per contextualitzar temporalment la història. Fins i tot les guardes, amb il·lustracions diferents al principi i al final de l’àlbum serveixen per posar-nos en antecedents.

Booktràiler del llibre ‘Jo, Alfonsina’

L’autor

Joan Negrescolor és el nom artístic de l’il·lustrador Joan Fernàndez Vicente (1978).

Fotografia de l’autor Joan Negrescolor
Fotografia de l’autor Joan Negrescolor

En Joan va formar-se a l’Escola Massana i treballa com a il·lustrador professional des del 2008, on va començar treballant per a publicitat i premsa.

Ha fet col·laboracions per a iniciatives culturals amb contingut social i sense ànim de lucre i ha col·laborat amb els moviments socials de Barcelona i arreu, aportant els seus dibuixos a les iniciatives col·lectives d’esperit crític i pràctiques radicals.

També treballa en l’àmbit de la literatura infantil i els àlbums il·lustrats amb diversos llibres publicats. Ha rebut diversos premis i reconeixements, entre ells el premi Junceda.

Trobareu més llibres de l’autor a les sales infantils de les Biblioteques de Vilanova.

Per finalitzar, al següent article de la revista Pikara Magazine trobareu un extens article sobre dones ciclistes i al blog trobareu més articles sobre el Racó Ciclista de la Biblioteca .

Súper 8