La mare, les mares… filles, fills…

La mare, les mares… filles, fills…

Dona o femella que ha engendrat un o més fills, especialment respecte a aquests“, aquesta és la definició de mare del dicccionari. Et volem parlar, doncs, d’aquestes dones que han donat la vida a d’altres individus de la seva espècie. Encara que de mares n’hi ha moltes, com és el cas de la dona que assumeix el rol de cuidadora encara que no en sigui la progenitora biològica.

Per a lloar el paper d’aquestes persones especials, i que cada primer diumenge de maig se celebra el Dia de la mare, et recomanem,

Assaig, contes, novel·les i pel·lícules

Assaig

Text en català

Mama desobedient, Esther Vivas i Esteve eBiblio

Ser mare no és una tasca fàcil. Es viu en una societat hostil a la maternitat. No és senzill quedar-se embarassada, tenir un part respectat, donar de mamar on i quan es vulgui, compaginar la criança i el mercat de treball. Tothom creu que es pot jutjar. Sembla que s’ha d’escollir entre una maternitat neoliberal supeditada al mercat o una maternitat patriarcal sacrificada. Però, on queda el dret a viure l’experiència materna sense imposicions?

Text en castellà

#madresarrepentidas, Orna Donath eBiblio

La sociòloga Orna Donath, autora d’aquest manifest feminista, vol trencar les barreres i els tabús d’aquelles dones que un cop han aconseguit ser mares, no han trobat la veritable plenitud. Estimen els seus fills, però al mateix temps no volen ser les mares de ningú.

No madres, María Fernandez-Miranda eBiblio

Al costat de tantes súpermares, també hi ha les dones que no volen tenir fills i les que no poden tenir fills. L’autora ha estat dins d’aquests dos grups. Aquest llibre relata l’experiència de diferents dones: Soledad Lorenzo, Rosa Montero, Maribel Verdú, Mamen Mendizábal, Carmen Ruiz, Inka Martí, Paula Vázquez, Almudena Fernández, Sandra Ibarra i Alaska.

Coberta
Coberta

Contes

Mamá, eres ¡genial!, Myriam Sayalero eBiblio

Un conte divertit i original, un homenatge a totes aquelles mares que potser no són perfectes, però… són genials!

Coberta
Coberta

Todas las madres del mundo, Gustavo Martín Garzo eBiblio

En aquesta edició il·lustrada, l’autor ens regala un viatge fantàsic i únic a les més de seixanta maternitats possibles que existeixen des del punt de vista de la seva imaginació. Són històries molt breus, com si fossin faules. Seixanta adjectius aplicats al fet de ser mare.

Novel·les

Text en castellà

La madre. Maksím Gorki eBiblio

” No conec personatge més net que una mare, ni un cor amb més capacitat d’estimar que el cor d’una mare”.

Maksím Gorki

És el relat de com una víctima, una dona vella de quaranta anys, una dona apallissada pel marit i embrutada pel treball domèstic, un ésser simple, ignorant que és capaç de trencar amb tot i convertir-se en una combatent per la llibertat i tot perquè el seu fill és empresonat per participar en una manifestació de l’1 de maig de 1902 en un poblet de la Rússia tzarista.

Madre no hay más que dos. Lídia Titos García eBiblio

Coberta amb el títol i una figura amb dues dones que es casen
Coberta

Amb humor i naturalitat, la història narra el desig d’una parella de lesbianes que han decidit tenir un fill. Tenen bessons i passen els anys. Situacions quotidianes de família i la manera com decideixen veure el món, un món on el que és més important és estar units, ser feliços i no perdre mai el sentit de l´humor.  

Text en català

Tu no ets una mare com les altres. Angelika Schrobsdorff eBiblio

«La meva mare era tan complicada com un trencaclosques de mil peces, i jo en vaig haver de reunir tots els fragments i fer-los encaixar.»

Angelika Schrobsdorff

És la història real de la mare de l’autora, una mare fascinant i forta però al mateix temps plena de debilitats i contradiccions.

Mare. Ada Castells eBiblio

Mentre la Sara espera que li passin a recollir els últims mobles de la mare, li cau a les mans una llibreta daurada amb un títol que la desconcerta: Confeccions Vidal. Són les memòries que ha escrit l’excèntrica de la seva mare els dos últims anys de vida. La Sara hi comprova allò que ja sap, que la Raquel s’hauria passat l’existència anant a festes, comprant-se joies i ballant la conga, però tenia un problema que no podia esquivar: tres filles.

Una mare. Alejandro Palomas eBiblio

Falten unes hores per a la mitjanit. Per fi , després de diverses temptatives, Amalia ha aconseguit als 65 anys veure com el seu somni s’ha fet realitat: reunir tota la família per sopar la nit de Cap d’Any. Una mare explica la història de com l’Amalia entreteixeix amb el seu humor i la seva particular entrega una xarxa de fi ls invisibles amb la qual uneix i protegeix als seus…

La pèrdua de la mare…

Sense la mare. Gisela Pou eBiblio

Un fred matí de novembre, un cotxe s’encasta en un aparador i la conductora mor a l’acte. Un any més tard, la filla de la difunta, l’Emma, de 4 anys, encara manté la ficció que la seva mare és viva. El pare de l’Emma contracta els serveis d’una psicòloga, la Sara. La coneixença de l’Emma portarà la psicòloga a enfrontar-se al seu major repte: un passat ple de records i secrets…

I tu, quina mena de mare ets? Paula Daly eBiblio

On és la Lucinda? Aquesta és l’esborronadora pregunta que plana sobre els habitants de Troutbeck, un poble idíl·lic de la regió dels llacs. La història comença quan la Lisa Kallisto, treballadora i mare de tres fills, descobreix horroritzada que la Lucinda, companya de la seva filla adolescent, ha desaparegut quan era al seu càrrec. La Lucinda és…

Pel·lícules

Madre e hijo. Calin Peter Netzer eBiblio

Cornelia té 60 anys i se sent infeliç des que el seu fill Barbu, de 34 anys, ha decidit ser independent costi el que costi. S’ha mudat a un apartament, té cotxe propi, una núvia que no el mereix (segons Cornelia), i el que és pitjor, evita a la seva afectuosa mare sempre que és possible

La madre. Alberto Morais eBiblio

En Miquel és un noi de 14 anys, que els serveis socials segueixen, la mare del qual està sense treball i amb una vida personal inestable, cosa que provoca que se’n desentengui. Aquesta situació obliga el noi a refugiar-se a casa de Bogdan, un romanès examant d’ella i que viu en un poble proper. La situació es complica quan la mare desapareix de cop…

Mia Madre. Nanni Moretti eBiblio

La Margherita (Margherita Buy), una cineasta compromesa políticament, està separant-se del Vittorio, un actor amb qui té una filla adolescent, la Livia. El seu germà (Nani Moretti) decideix deixar la feina per dedicar-se completament a la seva mare, greument malalta a l’hospital. La història mostra els canvis que es produeixen en una família quan un dels components està molt malament de salut.

Una segunda madre. Anna Muylaert eBiblio

La Val és una interna que es pren el treball molt seriosament. Serveix en una casa d’un matrimoni ric de Sao Paulo dia i nit i té cura del fill adolescent, que ha criat des de petit. L’ordre d’aquesta llar canvia quan arriba a casa la filla de la Val…

Destigem que aquesta petita mostra t’agradi! A l’ebiblio trobaràs més informació!

Goldfinch