Asa Larson

Asa LarssonÉs estiu a Suècia, quan brilla el sol de mitjanit i el llarg hivern ha estat oblidat. En aquest temps màgic, una sacerdotessa luterana, Mildred, és trobada morta amb signes de tortura en la ciutat de Kiruna. Mildred era una declarada feminista, una lluitadora estimada i odiada per igual. Està clar que no tots en Kiruna accepten que una dona sigui sacerdot, però tres mesos després del brutal assassinat la policia segueix sense tenir una pista. Rebecka Martinsson torna A Kiruna, el lloc on va créixer, a realitzar una gestió per al bufet d’advocats d’Estocolm en el qual treballa. No obstant això, aviat es veu embolicada en aquest misteriós cas: Anna-Maria Mella, la policia local de Kiruna, acudeix a Rebecka a la recerca d’ajuda; sap que només ella és capaç de desemmascarar la fosca veritat que amaguen els habitants d’aquesta gèlida ciutat.

Aquest és l’argument de Sangre derramada, la darrera novel·la de Asa Larson després de la bona acollida d’Aurora Boreal i que ha obtingut el Premi a la Millor Novel.la Negra de l’any a Suècia.

Sangre derramadaAquesta escriptora i advocada fiscal va néixer al 1966 en Uppsala (Suècia) però va passar la seva infància en Kiruna on ambienta les seves novel·les. Abans de treballar com a escriptora a temps complet, va treballar com a advocada especialitzada en dret tributari, professió que comparteix amb la protagonista de les seves novel·les, Rebecka Martinsson.

Es diu que Asa és la successora de Stieg Larsson i aquest ja va felicitar-la per l’èxit aconseguit amb la primera entrega d’aquesta història anomenada Aurora boreal (2009). L’argument esta basat en una intriga criminal on l’advocada Rebeka Martinsson deixa la seva població natal per investigar l’assassinat d’un dels sacerdots més populars de Suècia i germà d’una amiga de la infància.

A Suècia també ja han vist la llum el tercer i quart llibre, sense traducció encara, d’aquesta sèrie de Rebecka Martinsson amb els títols Svart Stig i Till Dess Din Vrede Upphor.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Morello