Stan Lee

Stan Lee

Ahir va morir, als 95, anys, Stan Lee, el guionista que va establir els fonaments de l’univers Marvel i va crear el còmic de superheroi modern. Evidentment, Lee no va fer sol aquesta feina sinó que, als seus inicis, va comptar amb els dibuixos de dos grans com Steve Ditko i Jack Kirby.

Les creacions de la seva era d’or, els anys 60, continuen dominant la indústria del còmic i, en l’última dècada, també l’audiovisual.

Stanley Martin Lieber va néixer a Nova York l’any 1928, fill d’un matrimoni de jueus hongaresos. La seva infància i adolescència va estar marcada per les mudances constants i per la seva passió per la lectura. Als 16 anys va començar a treballar per Martin Goodman a Timely Comics (que als anys ’60 es convertiria en Marvel Comics) gràcies al seu oncle.

El 1941 es va publicar el primer treball del jove Stanley Lieber: ‘Captain America Foils de Traitor’s Revenge’, al número 3 de Captain America Comics, on va introduir el famós escut del Capità, tota una icona del personatge. Aquest mateix any Lee ja va crear el seu primer personatge: Destroyer, al número 6 de Mystic Comics. En aquella època ja fa servir el pseudònim de Stan Lee.

A finals dels anys ’50, DC Comics triomfava amb els còmics de Flash i La Lliga de la Justícia van fer que Goodman encarregués a Lee de crear un altre “súper equip”. I Jack Kirby li va proposar crear superherois amb problemes que no poguessin resoldre amb els seus poders, problemes com ara de diners o de relacions personals. El resultat van ser Els 4 Fantàstics.

Stan-Lee-Young stan_kirby4 432124-Jack_Kirby01

L’èxit immediat i absolut del grup va fer que els seus creadors comencessin a treure tota una nova sèrie de personatges. Amb el mateix Kirby, Lee va crear Hulk, Iron Man, El Poderós Thor i X-Men; amb Bill Everett el Daredevil; i amb Steve Ditko el Doctor Estrany i el personatge més famós de la Marvel: Spiderman.

Lee va aconseguir un gran èxit entre els lectors adolescents i fins i tot es va permetre fer denúncia social al seus còmics apareixent en les seves obres sovint crítiques al racisme i l’homofòbia.

Als anys 70 Stan Lee va esdevenir la cara visible de la Marvel i, de mica en mica, tota una icona popular. Va participar en convencions de còmic per tota la geografia dels EUA i va donar conferències en diferents universitats. El 1981 va mudar-se a Califòrnia per desenvolupar les adaptacions a cinema i televisió dels personatges Marvel.

El seu carisma i capacitat creativa van influir en molts autors posteriors. Es va caracteritzar per humanitzar els seus personatges, més enllà de la seva identitat superheroica. Per a això, tots tenen un punt feble.

Feia servir un llenguatge grandiloqüent i recargolat i va popularitzar el mètode Marvel: Lee feia una sinopsi de la història, que passava al dibuixant, i després escrivia els diàlegs basant-se en el dibuix acabat. En certs casos, això feia difícil saber que part de la història era de Lee, i quina part del dibuixant.

stanlee019

Com a curiositat, va insistir anomenar la majoria dels seus personatges amb nom i cognom amb la mateixa lletra inicial: Peter Parker, Stephen Strange, Fantastic Four, Doctor Doom, Bruce Banner, Susan Storm, Reed Richards, Silver Surfer, Pepper Potts, entre molts altres, i va fer que tots els seus fans esperesin els seus ‘cameos’ a les pel·lícules de Marvel.

Us deixem amb un recull de les seves aparicions al cinema.

Súper 8