‘Un hombre rubio’ de Christina Rosenvinge

CHRISTINA-ROSENVINGE-UN-HOMBRE-RUBIOAquesta setmana trobareu com a novetat a l’espai música de la Biblioteca el darrer treball de la compositora Christina Rosenvinge, Un hombre rubio.

La idea de fer aquest disc va sorgir amb un encàrrec que la cantaora Rocío Márquez, que li va demanar que posés lletra a un romanç per al seu proper treball.

Sorprenentment, la Christina, nascuda a Madrid però de pares nòrdics, tenia un potent vincle amb el món flamenc a través del seu pare, Hans Jørgen Rosenvinge.

Ell era un enginyer danès que, en el seu viatge de noces, va recórrer Espanya al costat de la seva dona en un descapotable i es va enamorar profundament del cante jondo i de la poesia de García Lorca, fins al punt que van decidir instal·lar-se al nostre país.

Durant la seva adolescència, Christina va mantenir una relació tirant amb el seu progenitor, que va morir quan ella tenia vint-i-sis anys.

Arran de l’encàrrec de Rocío Márquez va tornar a pensar en el flamenc i, per extensió, en el seu pare i d’aquí va sorgir ‘Romançe de la plata’, on parla dels sentiments que desperta en ella la figura paterna.

En acabar-la, va reparar que just aquest dia es complia el vintè sisè aniversari de la mort del seu pare. Per això el dia de Tots Sants es va vestir amb un vestit del seu progenitor i va anar a la seva tomba per cantar-li la cançó.

A partir d’aquí, la resta de l’àlbum el va decidir escriure des d’“un jo masculí indefinit” i parlar sobre “la presó” que pot suposar també la masculinitat al no permetre, per exemple, la mostra de sensibilitat, sentiments o febleses, més enllà de ser només un homenatge a un ésser estimat perdut o un avantpassat.

El disc conté també un fort contingut social que podem veure a la cançó ‘El pretendiente’, sobre un jove africà que emigra a Europa i topa amb les quatre reines de la baralla espanyola i amb un “pont d’aigua”; i per ‘Berta multiplicada’, un tema dedicat a una activista del medi ambient hondurenya, assassinada en 2016 per les seves idees.

Trobareu més àlbums de la Christina Rosenvinge a l’espai música de la biblioteca.

Us deixem amb la cançó que obre el disc ‘La flor entre la via’.

Súper 8