Cinema i bicicletes

rueda_2018

Aquest cap de setmana podeu gaudir al Zumzeig cinema de Barcelona la quarta edició del Rueda, Festival Internacional de Cinema Ciclista de Barcelona.

Rueda és el primer festival de cinema competitiu que té a la bicicleta com a protagonista, però durant la seva curta vida ja s’ha convertit en una de les celebracions al món de la bicicleta més populars i plenes de vida del sud d’Europa.

Durant quatre dies es podran veure pel·lícules inèdites d’orígens molt diversos on la passió per la bicicleta i els mons que conté seran el denominador comú.

Aquesta edició del Rueda comptarà amb una selecció competitiva i vàries sessions de mostra, entre les quals destaquem la selecció infantil, Rueda Kids, una selecció de curts animats per tota la família per que els més petits comencin a somniar les seves primeres aventures ciclistes.

A la Biblioteca Armand Cardona vam engegar el Racó ciclista l’any 2014, un espai on trobareu ubicats tots aquells documents relacionats amb aquest esport que tanta afició desperta entre el ciutadans de Vilanova i la Geltrú.

L’espai pretén recopilar tota mena de documents sobre ciclisme: la seva història, figures de la competició, cicloturisme, rutes en btt, entrenament, alimentació, models de bicicletes, etc.

Aprofitant que es celebra el festival aquest cap de setmana, a l’espai cinema us hem preparat una selecció de pel·lícules on la bicicleta hi té especial protagonisme.

Ladrón de bicicletas de Vittorio de Sica
A la Roma de la postguerra, Antonio, un obrer en atur, aconsegueix una feina enganxant cartells a condició que posseeixi una bicicleta però li roben en el seu primer dia. És així com comença tota l’aventura d’Antonio juntament amb el seu fill Bruno per recuperar la seva bicicleta. Un clàssic del neorrealisme italià.

Muerte de un ciclista de Juan Antonio Bardem
Un professor universitari i la seva amant, una dona casada de l’alta burgesia, atropellen accidentalment a un ciclista. Aterroritzats amb la idea que es descobreixi l’adulteri, decideixen ocultar el tràgic accident.

La bicicleta de Sigfrid Monleón
Ramón, un nen de dotze anys, visita un vell taller de bicicletes per arreglar una punxada. Allà troba a un ancià anomenat Mario, antic ciclista amateur, i es queda fascinat per una bicicleta que acaba de construir amb peces de diferents models.

Las bicicletas son para el verano de Jaime Chavarri
El 18 de juliol de 1936, esclata la Guerra Civil. A Madrid, una família formada per un matrimoni i dos fills comparteix els avatars de la guerra amb la criada i els veïns. El nen de la casa, encara que ha suspès, vol que el seu pare li compri una bicicleta, però la guerra farà que la compra s’ajorni indefinidament.

La bicicleta de Pekin de Wang Xiaoshuai
Guei arriba a Pekin i troba feina a una empresa de repartidors, que li deixa una bicicleta: una magnífica mountain bike platejada. Quan hagi guanyat 600 yuans la bicicleta serà seva. Quan Guei gairebé ha acabat de pagar la bicicleta, li roben al carrer. Sense la seva bici, Guei no pot treballar. Desesperat, recorre tot Pequín per trobar-la.

La bici de Ghislain Lambert de Philippe Harel
En els anys 70 triomfava Eddy Merckx, i després estaven tots els altres. Entre aquests últims es trobava Ghislain Lambert. Aquesta és la història de la vida d’un petit corredor belga amb l’única ambició de convertir-se en campió, i amb la desgràcia de tenir unes cames molt menys fortes que el seu propi cor.

La bicicleta verde de Haifaa Al Mansour
Wadjda té deu anys i viu en una societat tan tradicional que certes coses com anar amb bicicleta li estan totalment prohibides. Wadjda desitja tenir una bicicleta per poder competir amb el seu amic Abdullah en una carrera, però la seva mare no l’hi permet perquè les bicicletes són un perill per a la dignitat d’una noia.

Sin frenos de David Koepp
A la ciutat de Manhattan, Wilee, un missatger ciclista ha de fer un lliurament urgent. Els problemes arribaran quan un policia corrupte s’interposi en el seu camí i el porti a sobrepassar els límits de velocitat.

Bienvenidos a Belleville de Sylvain Chomet
Champion, que ha estat adoptat per la seva àvia Madame Souza, és un nen solitari. Quan ella s’adona que el nen només és feliç sobre una bicicleta, el sotmet a un rigorós entrenament. Anys després, Champion ja està preparat per participar en la carrera ciclista més famosa del món: el Tour de França.

El prado de las estrellas de Mario Camus
Alfonso és un jubilat que un matí recollint caragols en es troba amb un jove que sorgeix d’entre la boira en la seva bicicleta. A partir de llavors, sorgeix una amistat entre el vell mestre i la jove promesa del ciclisme. Recolzat pels seus amics, Alfonso farà de Martín, sense equip ni patrocinadors, no només un gran campió, sinó també una gran persona.

Per acabar us deixem amb la que considerem l’escena més famosa del cinema vinculada a una bicicleta.

Súper 8