‘Paraisos perdidos, la infancia en 50 películas’ de Jordi Pitactoste Verdejo

0468459338264a558f6b95a437d1ccd0Aquesta setmana trobareu a la secció de cinema el llibre Paraísos perdidos. La infància en 50 películas. Publicada dins de la col·lecció Filmografies Essencials, una sèrie cuinada per la UOC (Universitat Oberta de Catalunya) que repassa la història del cinema a través dels seus gèneres, en Jordi Picatoste Verdejo realitza un profund estudi de les pel·lícules protagonitzades per nens.

El repàs és didàctic i erudit, i la llista de films triats combina clàssics amb perles a descobrir. De lectura àgil i amena, proposa un recorregut lliure per la història del gènere.

El cinema de la infància és, en si mateix, un macrogènere pel qual cineastes de tot el món han mirat cap al seu passat més enyorat amb intenció de recuperar-ho. I és que la infància no és només territori dels nens.

El recorregut fílmic que ens presenta aquest llibre enfoca el seu interès tant en els més petits i el seu món particular com en la relació dels adults amb la seva pròpia infantesa. La nostàlgia pel paradís perdut contrasta amb la incomprensió mútua entre l’univers infantil i l’adult.

Així, el cinema ha mostrat mil i una cares dels infants: víctimes o botxins, de vegades tots dos; lliures o en captivitat; protegits o protectors; presos de la realitat o refugiats en la fantasia; mirall de les misèries d’individus i societats…

La imatge que el cinema ens ofereix de la infància ens mostra com veu la societat als seus membres més joves en un moment històric determinat, de la mateixa manera que també ens revela la mirada dels infants envers la societat en la qual han de créixer.

Des de pel·lícules mudes com El chico de Charles Chaplin, fins a Estiu 1993 de la catalana Carla Simón, passant per la cinematografia iraniana, que és la que ha produït els millors retrats infantils en els darrers trenta anys, i esdevé particularment interessant en la manera com els vailets han estat utilitzats per tal de burlar la censura i mostrar, metafòricament, els defectes i les carències del sistema de valors del país.

jordi picatosteJordi Picatoste Verdejo (Barcelona, 1980) és llicenciat en Periodisme i Comunicació Audiovisual, té un màster en guió de cinema i televisió.

Com a periodista cinematogràfic ha cobert els festivals nacionals i europeus més importants per a mitjans com La Vanguardia, ABC, Catalunya Ràdio, Diari Ara, Fotogramas, Mondo Sonoro…

Ha elaborat materials didàctics sobre anàlisi de films i història del cinema per Drac Màgic i textos de la col·lecció de DVD per Alfred Hitchcock. Aquest és el seu primer llibre.

A l’espai cinema us hem preparat una selecció de pel·lícules protagonitzades per infants.

Us deixem amb el tràiler de la pel·lícula d’Abbas Kiarostami ¿Dónde està la casa de mi amigo?

Súper 8