Moros i catalans. La història menys coneguda dels sarraïns a Catalunya

portadaEls musulmans van arribar a principis del segle VIII als territoris que avui configuren Catalunya i van estendre el seu govern fins a les ciutats de Narbona, Carcassona i Tolosa de Llenguadoc. En alguns d’aquests territoris el domini andalusí va durar més de quatre-cents anys, i la presència de la religió musulmana es va allargar fins al segle XVII. El llibre que us presentem avui, Moros i catalans. La història menys coneguda dels sarraïns a Catalunya, repassa la invasió islàmica i la progressiva recuperació cristiana, com van conviure aquí les diferents societats, què pensaven els moros dels cristians («No veuràs ningú més brut que ells»), com es van expulsar els moriscos…

Aquest llibre busca oferir un relat viu i ple d’anècdotes sobre la presència dels musulmans a la Catalunya medieval. Amb una prosa amena i de fàcil lectura, l’autora, Dolors Bramon, ens proposa un viatge de gairebé vuit segles que resseguirà la petjada que han deixat els sarraïns a casa nostra, des de que van arribar com una exhalació al S.VIII, fins als últims reductes que van conservar la religió islàmica al S.XVII.

La llarga presència d’aquests catalans de religió islàmica al Principat permet a Bramon descobrir-nos un reguitzell d’històries curioses que van des dels seus costums més quotidians fins als seus conflictes amb els cristians. Tot plegat, són testimonis que, com anirem veient al llegir el llibre, han acabat configurant la nostra història.Dolors Bramon

Dolors Bramon i Plana  és nascuda a Banyoles el 1943, doctora en filologia semítica i en història medieval i professora emèrita d’estudis àrabs i islàmics de la Universitat de Barcelona. És membre emèrita de l’Institut d’Estudis Catalans i professora de l’Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona. Treballa en els camps de les minories religioses i del passat islàmic de les terres catalanoparlants des del punt de vista històric i filològic.

 

De totes les obres que ha escrit, a la Xarxa de Biblioteques Municipals de la ciutat trobareu aquestes: L’Islam avui: alguns aspectes controvertits; Moros, jueus i cristians en terra catalana: memòria del nostre passat; Obertura a l’islam, i Ser dona i musulmana.

logo departament cultura

Amb el suport del Departament de Cultura

 

 

Spro_3