Cinema de dones

la-alfombra-roja-de-los-premios-gaudi-2018_2f428899_945x527

Comencem una setmana marcada per la celebració del dia de la dona treballadora, en un any especialment reivindicatiu, amb una vaga feminista de caràcter internacional convocada pel mateix dia 8.

Un dels sectors on s’està reivindicant darrerament la posició de la dona és al cinema. Campanyes contra l’assetjament sexual amb el lema #metoo, donades a conèixer a totes les entregues de premis internacionals, la campanya #MésMujeres als Premis Goya o  #lesdonessomaqui als Premis Gaudí, han donat a conèixer els problemes que viuen les dones que es dediquen o volen dedicar al setè art.

Per això, a la Biblioteca hem preparat a l’#espaicinema una selecció de novetats cinematogràfiques realitzades per dones de països i estils molt diferents.

odiseaLa odisea de Alice de Lucie Borleteau.

Alice s’embarca en un vaixell de càrrega anomenat Fidelio. Aquest nom no és casual, Fidelio és l’única òpera de Beethoven, protagonitzada per una dona que es feia passar per home per rescatar al seu estimat de la presó.

També Alice és una dona que, treballant en un vaixell en el qual la resta de la tripulació són homes, decideix viure i gaudir de la seva sexualitat com un més.

 

les_amigues_de_l_agata-479358086-largeLes amigues de l’Àgata de Laia Alabart, Alba Cros, Laura Rius i Marta Verheyen.

La pel·lícula és el retrat d’un grup de noies de vint anys realitzat a través de la mirada de l’Àgata durant el seu primer any de carrera.

Des de la seva vida a Barcelona fins a un viatge a la Costa Brava, en el que sentirà com es transforma el seu món en comú amb les amigues d’infància: la Carla, l’Ari i la Mar.

 

porvenirEl Porvenir de Mia Hansen-Love.

Nathalie és una professora de filosofia que fa classes en un institut de París. El seu treball li entusiasma i reparteix el seu temps entre els seus alumnes i la seva família, amb els seus fills, ja adults, i la seva mare alguna cosa senil. Un dia el seu marit l’informa que l’abandona per una altra dona. Aquest serà solament el primer d’una sèrie de grans canvis que obligaran a Nathalie a reinventar la seva vida d’un dia per a un altre.

 

crudoCrudo de Julia Ducournau.

Justine viu en una família on tots són veterinaris i vegetarians. És una estudiant brillant, però en ingressar en la facultat de veterinària descobreix un món decadent, despietat i perillosament seductor. Durant la primera setmana, obsessionada per encaixar amb els seus companys de classe, s’allunya dels principis que li han inculcat la seva família, i menja carn crua per primera vegada. Les conseqüències no triguen a arribar, i la jove començarà a desvetllar la seva veritable naturalesa.

 

bar baharBar Bahar de Maysaloun Hamoud.

Salma, Laila i Nur, tres dones palestines que viuen en un apartament de Tel Aviv, intenten trobar un equilibri entre la tradició i la cultura moderna. Palestines amb passaport israelià, les tres han optat per viure una vida de llibertat a Tel Aviv, lluny dels seus llocs d’origen. Les tres busquen l’amor, però aviat s’adonaran que una relació escollida per elles no és alguna cosa fàcilment assolible.

 

americanAmerican Honey d’Andrea Arnold.

Star , una noia adolescent, deixa a la seva disfuncional família per unir-se a un equip de venda de subscripcions de revistes, que recorre, venent porta a porta, el medioest nord-americà. Ràpidament se sent a gust en aquest grup de joves, al qual també pertany Jake i adopta el seu estil de vida, entre vetllades banyades en alcohol, petits delictes i històries d’amor…

 

Finalment, malgrat que els creadors i realitzadors de la sèrie són homes, no podem deixar de destacar Big Little Lies, la mini-sèrie de l’HBO que ha monopolitzat tots els premis televisius de la temporada.

Big Little Lies parla d’un grup de dones privigiliades, que viuen vides de luxe i aparentment perfectes a Monterrey, un poble al Nord de Califòrnia, però que en realitat amaguen molts secrets.

Aquests secrets comencen a veure la llum amb l’arribada al poble i a l’escola local de la Jane i el seu fill Ziggy. Una mare soltera i sense feina, que busca una vida millor i que amaga un trauma del seu passat. Jane entra al cercle de la Celeste, una advocada que va deixar la seva exitosa carrera per criar els seus bessons, i la Madeline, casada amb un emprenedor de Silicon Valley, amb dues filles i amb una relació complicada amb el seu exmarit Nathan i l’Abigail, la filla adolescent que comparteixen.

En definitiva, un compendi de pel·lícules que no només tenen dones darrere la càmera, sinó al davant, protagonitzant històries plenes de sororitat, aquesta paraula que s’ha posat tan de moda darrerament però què té molta importància a les històries que us presentem.

Súper 8