Webs per triar lectures

ff.jpg_1718483346

Una de les tasques principals de les Biblioteques avui en dia és la de ser prescriptores. Els metges recepten medicines pel cos i les biblioteques, sobretot el personal que hi treballa, s’han convertit en centres on anar a buscar receptes per l’esperit: de llibres, pel·lícules, música, informació…

Però a vegades és més fàcil ‘parlar’ amb una màquina, deixar a un comentari a Internet o omplir un formulari…Actualment hi ha diverses xarxes socials i comunitats online pels amants de la lectura però també tot un seguit de webs que us poden ajudar a triar la pròxima lectura mitjançant preguntes, configurant els teus gustos lectors i preferències, estudiant les teves lectures anteriors…

Tot seguit us deixem una selecció de webs que ens proposa en Julian Marquina, documentalista i especialista en xarxes socials per biblioteques i arxius, al següent article del seu web personal.

Quelibroleo.com

Quelibroleo.com és una web d’intercanvi de gustos literaris amb una extensa base de dades en la qual l’opinió de cada lector és important. Té un potent ‘recomanador’ de llibres en el qual amb tant sol introduir el títol del llibre que t’hagi agradat i el seu autor et mostra una llista de llibres afins i que poden ser del teu interès.

Quelibroleocom

Ebrolis

Ebrolis és un servei gratuït que selecciona per a tu, segons els teus interessos, els millors ebooks gratis o a preu molt reduït. T’informa per correu electrònic sobre les millors ofertes segons la selecció de tipus de llibres que més t’interessen. Les seves categories van des del misteri fins a llibres de negoci, passant per la història, la política, la cuina…

ebrolis

Boolino

Boolino selecciona cada dia els millors llibres infantils i juvenils. A més, des del seu cercador principal, pots introduir els termes de cerca que més t’interessen i l’edat perquè trobi els títols que més s’adaptin al jove lector.

Boolino

Librotea

Librotea és un ‘recomanador’ de llibres d’El País en el qual professionals del món del llibre recomanen nous títols per llegir. Des de les últimes novetats fins als clàssics, els llibres que no et pots perdre o aquells que t’ajudin a entendre millor què està passant en aquest moment. Tal com diuen a la seva pàgina web: “Descobrim llocs per a tu… Et donem el que camines buscant”.

librotea-beta

Tu qué lees

Aquesta és una comunitat de lectors d’accés lliure. Per als seus usuaris registrats disposa d’un apartat per buscar la seva ànima bessona lectora. Consisteix que a través de la teva votació, el lloc t’ajuda a trobar usuaris afins perquè trobis la teva propera lectura.

Tú-qué-lees

Goodreads

Goodreads és un lloc web per a lectors i recomanacions de llibres. Tenen la missió d’ajudar a la gent a trobar i compartir els llibres que volen. Els usuaris de Goodreads podran veure els llibres que els seus amics estan llegint, fer un seguiment dels llibres que estan llegint, han llegit o volen llegir, donar un cop d’ull a les recomanacions de llibres segons els teus gustos i saber si un llibre és adequat per a tu a través dels comentaris de la comunitat.

goodreads

En català també trobem algunes webs similars:

Què llegeixes

Què llegeixes és una producció de la Institució de les Lletres Catalanes del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya que es troba dins del seu Pla de Foment per la Lectura i que es realitza amb la col·laboració del Departament d’Educació i la Subdirecció General de Biblioteques. Aquest fòrum sobre llibres neix després de l’èxit del “Què llegeixes? Connecta’t als llibres!” creat l’any 2005, i després de l’interès dels participants del primer QL? a eixamplar les eines del primer portal i crear un espai de trobada i comunicació entre lectors.

quellegeixes

Biblioteca Virtual de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona

Dins de cada Prestatge Virtual trobareu la secció ‘Els bibliotecaris recomanen’, on cada setmana , els professionals de les més de 200 biblioteques i 9 bibliobusos de la Xarxa de Biblioteques us proposen una selecció dels millors llibres, música, cinema i altres propostes que trobareu a les biblioteques de la xarxa.

Bibliotecaris recomanen

Quan ja tingueu triada la vostra propera lectura no dubteu en cercar al Catàleg Aladí si està disponible en alguna biblioteca pública.

Súper 8