40 anys de Barri Sèsam

PersonatgesEls personatges de Barri Sèsam estan d’aniversari!!!

L’Epi, en Blas, en Triqui (“el monstre de les galetes”) o la granota Gustavo, ja han arribat a la quarantena.  

Els orígens del programa es remunten a l’any 1966, quan l’Institut Carnegie dels Estats Units va encarregar a una productora de televisió, Joan Ganz Cooney, que analitzés les possibilitats de crear un programa que ajudés els nens en etapa pre-escolar a preparar-se per anar a l’escola.

Dos anys després, Ganz va crear una productora sense ànim de lucre, la Children’s Television Workshop (CTW) especialitzada en programes educatius.

La productora va contractar amb Jim Henson, un artista dels guinyols i de les titelles i llavors van néixer un espai que, en els seus inicis, s’emetia en els modestos canals que distribueixen els programes del sistema de televisió pública nord-americà, la PBS. Aviat Barri Sèsam es va exportar i els seus personatges ja formen part de l’imaginari de generacions senceres arreu del món. 

A Espanya es va estrenar l’any 1979 amb nous personatges com la Gallina Caponata,  l’Espinete, Don Pimpón o Chema el forner. Però no va ser fins al 1996 quan es començà a emetre en català.Espinete i Don Pimpón

En total, la famosa sèrie televisiva, un espai que avui té versions en una multitud d’idiomes a més de 140 països del món, ha estat 37 temporades en antena, amb 4.135 episodis que encara continuen ensenyant des de conceptes bàsics fins a realitats complexes, difícils d’entendre fins i tot pels adults. S’ha parlat de la sida, de la guerra, l’atur o la guerra d’Irak barrejant realitat i ficció sense manies. 

Durant quatre dècades milions de nens d’arreu del món han après les seves primeres nocions sobre colors, números, formes i mides i sobre el món que els envolta. La fórmula va ser innovadora: combinació de guinyols, actors i animació en una ràpida successió d’escenes per estimular la ment infantil i, al mateix temps millorar l’aprenentatge de l’idioma i de l’artimètica més elemental.

Epi I Blas

Amb motiu d’aquest 40è aniversari de Barri Sèsam, el cercador Google ha volgut recordar l’efemèride a la capçalera, incloent imatges dels personatges de la sèrie entre les lletres del seu logo a la pàgina web durant tota la passada setmana.  Equip

La ciutat de Nova York també ha volgut celebrar aquesta efemèride i han donat, temporalment, el nom de 123 Sesame St. a la cantonada del carrer 64 amb Broadway i han batejat el dia 10 de novembre com el dia de Barri Sèsam.

Us deixem amb un vídeo que parla sobre el valor de l’amistat protagonizat per dos dels personatges més carismàtics de la sèrie, l’Epi i en Blas (en Blai a la versió catalana).

Per molts més anys Barri Sèsam!!!!

Súper 8