Algú com tu, Xavier Bosch

Algú com tu, Xavier Bosch

LA TERTÚLIA
Dimecres 9 d’octubre

El curs 2019-2020 del nostre Club de Lectura comença amb una sessió especial, doblement motivadora i engrescadora: d’una banda, perquè rebrem la visita de l’autor, Xavier Bosch; d’altra banda, perquè en Xavier Bosch és un periodista professional, popular, molt reconegut i estimat. Així que, en aquest primera sessió també oberta al públic en general, la sala noble de la Casa Olivella s’ha omplert de gom a gom i fins i tot ha calgut anar a buscar cadires de reforç, cosa que sempre va bé.

En Francesc Moreno, coordinador de Biblioteques i “culpable” que alguns autors i autores, a petició de les conductores de clubs, vinguin a les nostres sessions (gràcies a un acord amb la Institució de les Lletres Catalanes), ha dit unes paraules de salutació, gratitud i encoratjament. Tot seguit, jo mateixa he tingut el plaer, com a conductora de La Crisàlide, de resumir breument el currículum d’en Xavier Bosch i felicitar-lo per la seva trajectòria novel·lístiva. Són tres novel·les del periodista Dani Santacana, una d’elles guardonada amb el premi Sant Jordi, i tres de temàtica amorosa, la primera de les quals és la que comentarem avui (“Algú com tu”) i la darrera, “Paraules que tu entendràs”, guardonada enguany amb el Premi Ramon Llull (Ed. Planeta), el premi més ben dotat de les lletres catalanes. No m’he sabut estar de demanar-li a en Xavier Bosch la “recepta” per aconseguir tants de premis…Però ell, home de moltes taules, s’ha limitat a fer un somriure murri i després ja s’ha adreçat al públic en general.

Logo del club de lectura La CrisàlideEns ha ofert una xerrada extensa i amena sobre l’origen de la novel·la “Algú com tu”, revelant alguns detalls personals (la protagonista s’inspira en la seva pròpia mare, que va morir molt jove, quan l’autor tenia 19 anys) i moltes curiositats sobre el treball literari i la recerca de material que efectua l’autor durant la novel·la. Així, per a una novel·la situada a París, va ser imprescindible la visita, el passeig, la revisió de dades i els propis records de l’autor sobre una ciutat que coneix molt bé. Pel que fa a l’activitat del protagonista, un gal·lerista d’art, en Xavier Bosch ens va presentar reproduccions de tots els quadres que s’esmenten en la novel·la, i ens els va anar explicant. També vam poder satisfer la curiositat sobre moltes altres coses, com els restaurants que hi apareixen, els menús i les cartes; o bé la moda, ja que la protagonista es desplaça a París per al casament d’una cosina. El vestuari de la Paulina està creat per…Marc Giró!

Com a anècdota, podem explicar que en Xavier Bosch va dir que regalaria un exemplar del seu darrer llibre a qui li fes la millor pregunta. Però al final hi devia haver un empat tècnic, perquè el va acabar obsequiant a la Paquita Roig i el seu marit, Joan Calderón (també conductor de clubs de lectura), en agraïment a un obsequi que li havien portat del seu viatge d’estiu a Milà i Venècia.

Així doncs, la vetllada va sortir rodona i vam quedar emplaçats per a la propera sessió, el 27 de novembre, on comentarem “También esto pasará”, de Milena Busquets.

L’OBRA
Algú com tu

Xavier Bosch sembla voler fugir de les etiquetes i a la novel·la Algú com tu, Premi Ramon Llull, hi aboca tot el seu sentiment més romàntic per descriure una història d’amor. Un dels protagonistes de la novel·la, assenyala que hem confós l’amor amb una comedieta romàntica americana i per tant l’amor no és una pel·lícula de Meg Ryan.

Coberta del llibre Algú com tuPer aquest motiu, la novel·la de Xavier Bosch defuig de la història ensucrada, tot i deixar enrere, una trilogia marcada pel gènere negre protagonitzada per Dani Santana, l’escriptor i periodista ha volgut incloure a Algú com tu algun misteri. Com en l’amor, cal arriscar i Xavier Bosch ho fa amb Algú com tu, canviant el registre que tenia acostumat als seus lectors i lectores.

L’acció ens situa en dos moments diferents, l’any 1981 quan Paulina Homs, casada i amb una filla, marxa a París al casament d’una cosina. Decideix marxar tota sola, i a la capital francesa, coneixerà al galerista Jean-Pierre Zanardi amb qui mantindrà una relació molt intensa durant cinc dies. Deia que a vegades, potser a la vida, t’has d’allunyar dels carrers per on passes sempre per adonar-te que hi ha altres camins que la pena explorar.’ Els records d’aquella relació i dels cinc dies plens de felicitat viscuts a París es convertiran en el motor vital dels dos protagonistes.

Anys més tard, l’any 2006 i després de la mort de la Paulina, serà la seva filla, Gina qui descobrirà aquest afer per mitjà d’unes cartes i intentarà descobrir qui era en realitat aquell galerista que va aconseguir enamorar a la seva mare.

L’amor, i com ens hi enfrontem, és un dels temes de la novel·la. Un amor sense patiment no és amor, sembla mostrar-nos Xavier Bosch a la novel·la.

Potser per aquest motiu, a les pàgines d’Algú com tu va sonant com a banda sonora La bella molinera de Schubert. Si vols ser estimat, estima però s’ha d’anar a per totes, anuncia un dels protagonistes al mateix temps que també cita una frase de Plató: La més gran declaració d’amor és la que no es fa; l’home que sent molt, parla poc. La novel·la comença a Barcelona per fer-nos viatjar a ciutats com Londres o París. La capital francesa protagonitza bona part de l’acció d’Algú com tu, oferint al lector una ruta pels carrers de les galeries d’art menys turístiques.

Fotografia de l'escriptor Xavier BoschAlgú com tu, també és un cant a la cultura i un homenatge als llibres i a les llibreries. La novel·la arrenca en una biblioteca d’escola per traslladar-nos més endavant a altres temples literaris com la llibreria Foyles de Londres situada al mític carrer Charing Cross Road o passejar per la llibreria Shakespeare & Code París:

A l’ombra de Notre-Dame, a l’altre costat del riu, en un racó del carrer on dos cirerers de flor donaven aire de placeta, al 37 de la rue de la Bucherie, hi apareixia, com un oasi, Shakespeare and Company. Una llibreria. Les lletres majúscules del rètol de l’establiment, negres sobre un fons groc, impactaven sobre el caminant que, per atzar, en un passeig a la balalà, arribava a aquell racó secret de París. Tan sols la S de Shakespeare, en vermell de sang, i dos retrats de l’autor de tantes vides de comèdia i de tragèdia a la façana, donaven color a una llibreria que es presentava en anglès. Antiquarian Books.

Xavier Bosch arrisca, canvia de registre, abandona temporalment a Dani Santana i ens ofereix una novel·la romàntica sense un excés de sucre.

/Extret de “L’Illa dels Llibres”/

L’AUTOR
Xavier Bosch

Xavier Bosch i Sancho (Barcelona, 21 de juliol de 1967) és un periodista i escriptor català. Va ser el creador, amb Antoni Bassas, de l’espai humorístic de Catalunya Ràdio Alguna pregunta més?, pel qual va rebre un premi Ondas. Especialitzat en periodisme esportiu, va treballar a La Vanguardia, TV3, RAC 1 i va dirigir l’Avui (2007 – 2008). El 2010 va ser un dels impulsors de l’Ara. Pel que fa a la seva trajectòria com a novel·lista, destaca la trilogia protagonitzada pel periodista Dani Santana i formada per Se sabrà tot —guanyadora del premi Sant Jordi de 2009—, Homes d’honor (2012) Eufòria (2014), i Algú com tu (2015), guanyadora del Premi Ramon Llull 2015.

El 2017 va publicar Nosaltres dos que fou el llibre més venut en català (i en termes absoluts) de la diada de Sant Jordi d’aquell any.

Maria Rosa Nogué.
La Crisàlide.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Funny Girl