Poder contar-ho, Ferran Torrent
L’escriptor valencià Ferran Torrent acaba de publicar Poder contar-ho (2019), el tercer i, de moment, darrer volum de la sèrie El segon sistema. Els dos primers títols de la sèrie, Un dinar un dia qualsevol (2015) i Individus com nosaltres (2017), tractaven sobre les conseqüències de la crisi econòmica i l’esclat dels casos de corrupció a la Comunitat Valenciana. En aquest tercer llibre, l’autor, inspirant-se en un fet real, ha fet retrocedir 35 anys els personatges habituals: el periodista Marc Sendra, el detectiu Toni Butxana i el comissari Tordera.
I quin va ser aquest fet real que ha inspirat Poder contar-ho? Doncs un robatori que el 9 de març de 1992 dos lladres van portar a terme a l’oficina del Banc Exterior d’Espanya de València. L’excepcional del cas és que el robatori es va dur a terme a plena llum del dia aprofitant els pocs minuts de durada de la mascletà. El soroll i l’anar i venir de gent van permetre que els lladres s’emportessin un botí de 100 milions de pesetes i que mai fossin detinguts.
Ara, Ferran Torrent ha recreat un robatori semblant ambientat, però, a finals de 1982 i principis de 1983, concidint amb l’arribada del PSOE al govern. Aquest robatori de ficció té lloc també a València amb un botí de 1500 milions de pesetes i hi intervindran els personatges habituals de l’escriptor, encapçalats pel periodista Marc Sendra, que hi voldrà treure l’entrellat. Per tal de donar credibilitat a la història, Ferran Torrent va visitar d’incògnit l’entitat bancària per esbrinar si era possible cometre el delicte en només 7 o 8 minuts. La conclusió que en va extreure és que calia sí o sí l’ajut d’algú de dins.
Ferran Torrent (1951) es va donar a conèixer amb quatre novel·les policíaques protagonitzades pel detectiu Toni Butxana: No emprenyeu el comissari (1984), Penja els guants, Butxana (1985), Un negre amb un saxo (1987) i Cavall i rei (1989). L’any 1994 va ser guardonat amb el Premi Sant Jordi per Gràcies per la propina. És autor d’una trilogia sobre la corrupció durant el govern del PP valencià formada per Societat limitada (2002), Espècies protegides (2004) i Judici final (2006).
Ja podeu reservar a la Joan Oliva Poder contar-ho, una “novel·la coral amb molt sentit de l’humor i amb una barreja de gèneres: gènere negre, crònica social i picaresca”.
Biblioteca Joan Oliva i Milà.