Biònica. Imitant la natura. Carles Marsal i Eduard Martorell

La novetat infantil d’aques mes és el magnífic llibre ‘Biònica. Imitant la natura’ de Carles Marsal i Eduard Martorell.
 
I us preguntareu, què té a veure la natura amb els objectes que constrüim els humans? I la resposta és ben senzilla. MOLT!
 
Així per exemple, l’interès per volar ha acompanyat la nostra espècie des de fa molts i molts anys. Les hèlixs són la peça clau que proporciona la força que impulsa els avions a volar. Cada pala de l’hèlix s’assembla molt a l’ala de les llavors d’alguns arbres, com els aurons. Auró_Acer_pseudoplatanus_samaras_2
 
Els esportistes que es dediquen al vol amb avions planadors sense motor també saben que sense haver estudiat els grans rapinyaires ens hauria costat molt dissenyar les seves ales. I els que practiquen la caiguda lliure amb vestit ala també ho fan segons el vol planador dels esquirols voladors.
 
I què en diem del vol d’un helicòpter? Es basa en la libèl·lula.
 
I de l’arquitectura? Els tèrmits de diverses espècies construeixen uns termiters espectaculars, els quals mantenen una temperatura constant i agradable al seu interior. Molts arquitectes ja han estudiat com adaptar aquests sistemes a la construcció de nous edificis.
 
biònicaI dels taurons, què n’hem après? Doncs bé, com dissenyar i construir rems i timons i la disposició de les dents en una serra.
 
I el blauet i el tren bala?
 
I les ventoses? Del pop
 
I així fins a 20 tipus d’informacions: vol d’abelles i el robot a prova de tornados; formació d’ocells migradors i la formació en V dels avions militars, la xarxa neuronal i XNA, l’arbre i el bolet amb el paraigua; les potes del talp amb la pala excavadora…
 

‘L’observació i l’estudi de la natura ens dona molt bones idees per inventar objectes i mecanismes que ens faciliten la vida. Ja ho heu vist: una llavor, de la forma d’uninsecte o dels peus d’un ànec…’


 
Carles Marsal és dissenyador gràfic i artista visual que viu i treballa a Barcelona. Va estudiar Realització Audiovisual i es va especialitzar en Disseny Gràfic i Retoc Fotogràfic.
La seva professió és la seva passió; la creativitat, el seu estil de vida. Això és el que l’empeny a viure-ho tot com un aprenentatge constant, evolucionant dia a dia per dur els reptes futurs a nous límits artístics.
 
Eduard Martorell i Sabaté és llicenciat en Biologia, postgraduat en Medicina Clínica Preventiva, editor del segell editorial de Text–La Galera i professor associat a la Universitat Internacional de Catalunya. És autor de diversos llibres de text, contes i articles de natura per a joves, entre els quals destaquen els que escriu per a Cavall Fort.
També és autor dels llibres de divulgació científica Per a què serveix el sexe? (2012), escrit amb en David Bueno; Sans i Estalvis (2014), elaborat amb la seva germana Anna; Els límits de la vida (2014), dut a terme amb en Salvador Macip i, una vegada més, en David Bueno, i traduït al castellà, l’alemany i l’italià; 100 curiositats zoològiques (2016), il·lustrat per Gábor Somssich, i Biònica (2018), amb dibuixos de Carles Marsal.
 
 
Contes
 
El llibre a les biblioteques VNG.
 
Biblioteca Joan Oliva i Milà.
 

Logo Generalitat

Goldfinch