Liquidación final. Petros Markaris

align="center"> Petros Màrkaris és un dels autors grecs més coneguts gràcies a les seves novel·les policíaques protagonitzades per Kostas Kharitos, el peculiar comissari que troba inspiració en el diccionari i amb el qual ens identifiquem fàcilment en comprovar com han d’enginyar-se-les, tant ell com la seva dona, per adaptar-se als retalls i als canvis radicals que han sobrevingut amb la crisi.

Petros MárkarisÉs un autor compromès social i políticament al seu país. Pocs novel·listes com Petros Màrkaris estan tan qualificats per aclarir la crisi que assola Grècia i que amenaça amb esfondrar el projecte d’unió europea. Amb aquesta finalitat, l’escriptor grec explica les causes profundes d’aquesta fallida, l’accelerada evolució de la societat grega en les últimes dècades i el paper que les seves estructures de poder tenen en l’actual desastre financer.

Indignat davant la precarietat de la vida quotidiana de tants ciutadans, castigats per mesures dissenyades a Brussel·les i Berlín, Màrkaris alerta que aquesta no és una crisi més, i que només tornant a les arrels de l’humanisme, inventat precisament a Grècia, podrem deixar de sentir aquesta espasa de Dàmocles sobre els nostres caps.

Liquidació final, és el setè títol de la sèrie protagonitzada pel comissari Kostas Kharitos i el segon del que l’autor ha denominat la Trilogia de la Crisi, que va començar amb la novel·la Amb l’aigua al coll, i continua ara amb aquest títol que ens acosta novament a la terrible situació que està patint el poble grec.

La novel·la desenvolupa una trama enginyosa, a més de mostrar-nos la crua realitat de Grècia amb un començament impactant, demolidor, el suïcidi de quatre ancianes que deixen una commovedora i escruixidora carta en què expliquen la seva soledat i la seva precària situació econòmica que les fa pensar que són una càrrega per Estat i per a la societat sencera. Estorats, assistim a la seva afirmació que no han trobada altra sortida que el suïcidi: Amb quatre jubilades menys, milloraran les vostres condicions de vida.

En només quatre pàgines, l’autor retrata amb mestria la situació d’un país on els joves no troben feina, els jubilats no poden subsistir i els immigrants busquen desesperadament menjar entre les galledes d’escombraries. Liquidació final és una novel·la que s’acosta de forma valenta a una crisi d’efectes no només estan patint a Grècia sinó que també patim en tota la seva cruesa en altres països com Espanya.

Mentre els grecs rics se les enginyen per no pagar impostos, els grecs empobrits per la crisi només poden indignar davant l’escandalós frau fiscal o desesperar-se davant l’empitjorament de la situació.

A l’Atenes a la vora de la fallida, tot està cap per avall, excepte el Departament d’Homicidis. No hi ha crims, només rutina i burocràcia. A més, Kostas ha estat proposat pel seu cap per un ascens, i aquest li demana que es cenyeixi a les regles i mostri un comportament exemplar fins que acabin les avaluacions.

Trilogia de la crisis

align="center">

El comissari sempre ha pensat que es jubilaria amb el seu grau actual i ara que se li ha obert una finestreta a l’ascens, no vol que se li tanqui. Però l’assassinat d’un metge de renom trastocarà els seus plans. La identitat de la víctima provocarà que hagi de veure-se-les amb clíniques, científics i periodistes que no deixaran de importunar-lo a cada pas.

El cas donarà un gir radical quan descobreixin que s’enfronten a un assassí justicier, el Recaptador Nacional , que ha decidit passar a l’acció i passar comptes amb els rics que se les enginyen per no pagar impostos, mentre els grecs cada vegada estan més empobrits per la crisi.

Malgrat l’interès del govern perquè les motivacions de l’assassí no surtin a la llum, gran part de l’opinió pública rebrà amb entusiasme a un nou “heroi nacional” a qui aplaudeixen i animen a continuar amb la seva particular creuada. La investigació serà complexa per al comissari, que a més haurà d’enfrontar-se a una crisi familiar per la decisió de la seva filla Katerina d’emigrar del país per motius de treball.

Ara, Márkaris treballa en l’últim capítol del volum amb el qual, en teoria, hauria de tancar la seva trilogia. En teoria, perquè encara no té clar què fer: si donar per conclòs el projecte, si escriure un quart llibre a manera d’epíleg o bé començar una nova trilogia, perquè està segur que la crisi va per llarg.

Si voleu llegir el primer capítol de Liquidación final Liquidación final. Primer capítol cliqueu aquí.

align="center">

Llibres

  • L’accionista principal
  • Con el agua al cuello
  • Defensa cerrada
  • Liquidación final
  • Muerte en Estambul
  • Noticias de la noche
  • Suicidio perfecto

  • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

    sofeita