Les joies del Paradís, de Donna Leon

Per primera vegada, després de 22 llibres, Donna Leon ha abandonat el seu comissari Brunetti per escriure Les joies del paradís, una novel·la de misteri vinculada a l’últim treball de la mezzosoprano italiana Cecilia Bartoli, en què es recuperen les partitures del compositor Agostino Steffani.

L’escriptora Donna Leon i la mezzosoprano Cecilia BartoliEl projecte va néixer durant un sopar amb la seva amiga Cecilia Bartoli, que en aquell moment preparava el disc Mission sobre l’obra del compositor venecià Agostino Steffani, i li va suggerir que escrivís una novel·la sobre aquest complex i misteriós personatge.

Agostino SteffaniTot i que en un principi li va semblar una idea força eixalabrada, Donna Leon va començar a investigar la vida de Steffani.

Sorprenentment, va trobar-se amb un personatge ric en matisos, ple de paradoxes. Amb un gran talent pel cant, va deixar de cantar molt aviat. Bisbe i abat, no hi ha cap document sobre la seva ordenació, però sí sobre la seva condició com a musico castrati, la seva vida va estar envoltada de misteriosos secrets a l’entorn de diversos afers polítics i diplomàtics, dins i fora de l’església; fins i tot podria haver estat implicat en un dels assassinats més famosos de l’època. Tot plegat va resultar un procés tan gratificant com didàctic.

Després de documentar-se, se li van plantejar dos camins: escriure sobre la vida del compositor, idea que va rebutjar en no sentir-se una escriptora de novel·la històrica; o bé sobre uns baguls trobats al Vaticà i relacionats amb Steffani, trama que li permetria establir un pont entre el segle XVIII i l’actualitat, que a la fi ha estat l’escollida.

Les joies del paradísEl resultat de les seves indagacions ha estat Les joies del Paradís, una magnífica novel·la de suspens, plena d’intriga, història, música i molta avarícia, que podria haver-se ubicat en qualsevol ciutat, però discorre a Venècia perquè “no requeria temps per descobrir-la, tenint en compte que ja sabia com era”, afirma Donna Leon.

La protagonista és Caterina Pellegrini, una jove veneciana especialista en música barroca que, com molts joves d’avui, no té una feina fixa. Quan de sobte es contractada pels descendents d’un misteriós músic antic per tal que investigui uns documents que poden donar certes pistes sobre la suposada existència d’una herència d’un valor incalculable, accepta inmediatament. Aviat, però, s’adona que tant el desconegut compositor com els seus descendents amaguen més d’un fosc secret, continguts en dos baguls segellats segles enrere.

Donna Leon ha volgut puntualitzar que el personatge de Caterina Pellegrini, “no representa un ‘alter ego’ de Brunetti”, ja que en cap moment es va planificar com havia de ser, sinó que va sorgir durant el procés. De fet, ja està treballant en un nou cas del comissari.

align="center">  
Donna Leon a la BibliotecaDonna Leon a la Biblioteca

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

sofeita