Molt més que contes amb ciència…

contes_ciencia

Aquest mes de novembre les Biblioteques de la XBM de Vilanova i la Geltrú han programat un seguit d’activitats de divulgació científica en motiu de la Setmana de la Ciència (del 10 al 19 de novembre): exposicions, tallers, xerrades, hores del conte. Per fer difusió del fons que tenim sobre ciència la Biblioteca Joan Oliva també ha fet dos aparadors culturals que exposen llibres de coneixements sobre diferents temàtiques relacionades amb ciència i tecnologia, tant per a adults com per a infants i que de ben segur desvetllaran l’interès científic a petits i grans. En el post d’avui, però, volem  recomanar-vos una altra mena de llibres que també desvetllen l’interès per la ciència però des de la imaginació, és a dir, volem parlar de contes fantàstics, àlbums il·lustrats imperdibles i novel·les per a totes les ments curioses i inquietes de la casa.
Arranquem amb una col·lecció adreçada a infants a partir de sis anys de l’editorial Comanegra, de la qual s’han publicat aquest any tres títols de la mà de la Roser Matas i que tots tres  trobareu disponibles a la Biblioteca Joan Oliva. Són contes amb rimes molt divertides per a que els infants es familiaritzin amb el món de la física. Cada conte planteja un repte que els seus protagonistes –tres amics- hauran de resoldre amb intel·ligència i al final del llibres s’inclou informació adreçada a pares i mestres per enriquir l’explicació:

contes-amb-ciencia_web2

Amunt, Roc, amunt! (sobre el fenomen de la palanca).
Flota, clop, flota! (sobre el principi d’Arquímedes).
Llisca, Newton, llisca! (sobre les lleis de Newton).

invents malvina

 

Continuem amb “Els invents de la Malvina”, un àlbum il·lustrat sobre la capacitat d’imaginar i  crear coses increïbles, escrit i il·lustrat per l’André Neves i publicat per Animallibres. Això és el que fa la Malvina, invents per a tot, entre aquests hi ha un paraigua per no mullar-se les sabates, un tamboret mòbil per no esperar dempeus i una màquina per tranquil·litzar la ment preocupada de la mare. Però el resultat d’aquest darrer invent  és terrible per a ella. Per sort, la mare trobarà la solució de la manera més senzilla, i és molt millor del que s’hauria imaginat mai.

 

cuentos microbios 223x300 - Molt més que contes amb ciència...

Seguim amb un altre àlbum molt original que ens apropa al món dels microorganismes d’una forma divertida: Cuentos de microbios, escrit pel bioquímic nordamericà Arthur Kornberg (guanyador del Premi Novel de Medicina el 1959), amb unes magnífiques il·lustracions d’Adam Alaniz i publicat per l’editorial Reverte. L’autor ens parla d’aquests éssers diminuts que són els microbis i ho fa a través d’uns microcontes amb un text rimat: des de la Salmonella typhi, responsable del tifus, fins a l’Streptococcus pneumoniae, causant de la pneumònia, tot passant per bestioles menys nocives i molt més beneficioses, com ara el Penicillium notatum, del qual s’obté la penicil·lina, o el Saccharomyces cerevisiae, un llevat que es fa servir en la fabricació del pa, el vi i la cervesa. Si el voleu tastar cliqueu aquí.

 

Per als lectors més joves hem pensat amb dos llibres:
220El primer, un àlbum que combina art i ciència, imaginació i coneixement d’una forma magistral (mereixedor del Premi Bologna Ragazzi 2004), és “L’arbre de la vida”, de l’autor i il·lustrador Peter Sís i publicat per RqueR: un llibre on l’autor  fa un recorregut per la vida del Charles Darwin a través del seu diari. Primer veiem el Darwin col·legial, a qui li agradava la natura però no encaixava en el motlle que el seu pare li havia forjat, després el jove estudiant de medicina, que encara resistia als plans del seu pare respecte del seu futur. Més tard apareix el viatge amb el vaixell Beagle que va resultar decisiu i transformador, van ser cinc anys en els quals va donar la volta al món i van contribuir en la creació del Charles Darwin el naturalista. En tornar a Anglaterra, Darwin va fer-ho carregat de l’experiència i els materials que serien la base de l’obra i del llegat de la seva vida. Les il·lustracions són molt detallistes i segueixen la tècnica del puntejat, i a banda de les pàgines del seu diari hi trobareu mapes, cartes de navegació i una doble pàgina desplegable que exposa les conseqüències que va tenir per a la concepció del món, en aquella època, la publicació de l’obra “Sobre l’origen de les espècies”. Peter Sís centra la mirada en la vida d’aquest home extraordinari però ho fa des de diferents perspectives amb la intenció de demostrar l’ambigüetat de la realitat i les diferents maneres de ficcionar-la. “L’arbre de la vida” és una invitació al descobriment i la història d’una aventura que no us podeu perdre!

quantic love

 

La segona proposta pels lectors més joves és  una novel·la que ens apropa a la física quàntica i a l’amor, estem parlant de “Quantic Love”, de la Sonia Fernández Vidal i publicat per La Galera: al CERN, el centre d’investigació més avançat del món, entre experiments de viatges en el temps i de teletransportació, la jove Laila s’enfronta al misteri més gran que existeix: com triar entre dos amors. D’una banda, l’Alessio, un atractiu periodista, i de l’altra, en Brian, un cerebral científic que amaga un gran secret.

 

 

luz de la nocheI per acabar una novel·la històrica que tracta de ciència, a ritme de thriller i basada en -alguns- fets reals, ens referim a  “La luz de la noche” del escriptor i guionista nordamericà Grahan Moore i publicada per Lumen. L’autor ens submergeix als EUA de finals del segle XIX per fer-nos viure de prop l’anomenada “guerra de les corrents”, que és com es va anomenar a la lluita de patents entre Thomas Alba Edison i George Westinghouse per aconseguir electrificar els EUA. Viurem l’ascens professional del jove prodigi de l’advocacia, Paul Cravath, l’home que contracta Westinghouse per a defensar-se i posar fre a l’imperi d’Edison, i veurem desfilar genis inventors com Nikola Tesla, Alexander Graham Bell i noms de l’àmbit econòmic i polític com J. P. Morgan o Rockefeller, entre d’altres. Moore deixa clara la seva fascinació per l’època i pels genis, i aconsegueix transmetre-la també als lectors mantenint la tensió narrativa fins al final de la novel·la.
Ens acomiadem amb una frase d’Albert Einsten que diu: “En moments de crisi només la imaginació és més important que els coneixements”.

BONA LECTURA!

Biblioteca Joan Oliva
Llibres

Pilar Galve Piñana