Tocats pels bolets
Amb l’arribada de la tardor, ja sé sap, comença la febre boletaire i els boscos comencen a omplir-se de gent amb cistells i bastó a la recerca de bolets tan apreciats com els rovellons, els rossinyols, les múrgoles, els pinetells, els reigs, els ceps, a la recerca de bolets amb noms tan anatòmics com peus de rata, orelles de gat, llengües de bou, cama de perdiu, a la recerca de bolets amb noms tant sospitosos com trompetes dels morts, pets de llop, -que amb el seu nom no animen gaire a collir-los però resulta que sí, que són del tot comestibles-. Desitgem que per molta febre que tingui un boletaire no agafi mai un mataparents i us estarem molt agraïts si algun dia ens sorpreneu a la biblioteca amb un regal tan flairós com una tòfona.
Feta aquesta introducció, per si durant la tardor us entren ganes d’agafar el cistell i trepitjar terra humida hem seleccionat uns quants llibres –per a totes les edats- que trobareu disponibles a la biblioteca i que us aniran bé per introduir-vos i guiar-vos pel món boletaire:
Marc Estèvez Casabosch, expert en boscos, bolets i aprofitament dels recursos silvestres és l’autor de la primera recomanació d’avui “El gran llibre dels bolets: conèixer-los, trobar-los i cuinar-los!” publicat per Ara Llibres. Al final del llibre, el xef del Restaurant Sala, Miquel Màrquez ens proposa 24 receptes per cuinar-los. Amb aquesta obra l’autor ha volgut reunir tot allò que cal saber per conèixer i trobar bolets a casa nostra, per això a la part central d’aquesta trobareu propostes per a tota la família, que inclouen mapes i rutes per gaudir del territori, amb trucs, consells i secrets per a cada comarca.
La segona recomanació és “Bolets: la saó de boscos i prats”, un receptari de la Mariona Quadrada, amb fotografies de Josep Borrell publicat per l’editorial Cossetània. Aquí hi trobareu un repertori de plats fàcils de fer a casa que tenen una base clàssica amb tocs actuals: arrossos, coques, amanides, pastes, carns, peixos, tots amb el bolet com a protagonista.
Voleu tastar-lo? Cliqueu aquí.
Si teniu entre 11 i 16 anys i ganes de convertir-vos en experts micòlegs, un imprescindible és aquesta “Guia de bolets per a nois i noies”, de Ramon Pascual, amb la col·laboració de Núria Duran i Mònica Pascual, publicat per Cossetània. Una guia dividida en dues parts, a la primera trobareu coneixements bàsics introductoris del món dels bolets i a la segona 34 espècies descrites, comentades i il·lustrades. A més a més conté el suggeriment d’algunes activitats, unes quantes receptes de cuina de la Núria Duran i uns quants versos del Celdoni Fenoll.
Si el voleu tastar cliqueu aquí.
Acabem el post d’avui pensant amb els caçadors de bolets més petits de la casa, per a ells hem triat un conte –en lletra lligada- escrit pel periodista ambiental José Luís Gallego, il·lustrat per la Roser Calafell i publicat per La Galera. Amb el títol “Anem a buscar bolets” l’autor ens explica l’aventura de la Noa i el seu avi Joan, que comença quan arriben les pluges i el fred, llavors la Noa i el seu avi es calcen les botes, agafen els cistells i es preparen per anar a bosc. Tasteu-lo amb un sol clic des d’aquí.
Bona lectura, i recordeu que: “Si a l’octubre plou el rovelló es mou”.