[S]àvies

Avui volem fer un homenatge a les àvies en motiu del Dia Internacional de la Gent Gran (1 d’octubre), per això el post d’avui  el dedicarem a recomanar-vos llibres  per a totes les edats on elles són protagonistes d’unes històries que no us podeu perdre i on de ben segur descobrireu unes àvies entre poc i gens convencionals. Passin i vegin!

  • Lectors fins a 6 anys.

avia pirata-L’àvia pirata / Geraldine Durran; il.lustracions de Rose Forshall. Barcelona: Elfos, 2010.  L’àvia d’aquest conte és una velleta molt especial, cuina pastissets, fa mitja… ningú ho diria, però la seva neta ens explica que de jove havia sigut pirata. Li agrada recordar vells temps i n’està molt orgullosa de la professió que va triar, la reivindica per a les noies. Ella va salvar l’avi de les mans de Cor de Pedra, Dits Llargs i Navalla Esmolada. Malgrat els anys, continua sent valenta, decidida, divertida i enginyosa:
El pobre avi va descobrir que el gelat bomba que prepara porta pólvora de debò… I quin ensurt va tenir! Però l’àvia li va dir que allò li   passava per fumar a taula.”

abuela durmiente-La abuela durmiente / Roberto Parmeggiani; [ilustraciones:] Joao Vaz de Carvalho. Pontevedra: Kalandraka, 2015.  Aquest és un àlbum de la col.lecció “Libros para Soñar” de l’editorial Kalandraka que ens apropa a la visió d’un nen en relació a l’alzheimer que pateix la seva àvia i posteriorment la seva mort. A la coberta del llibre ja ens adonem que l’àvia descansa al llit, però abans de que es passés tot un mes descansant com la bella dorment,  l’àvia va començar a fer coses rares com arrencar totes les flors del jardí per fer-ne sopa.  Fins que un dia va arribar un príncep…
“Mi abuela quizás esté soñando. Mi abuela quizás esté soñando con las cosas que le gustan. Mi abuela quizás esté soñando con el mar, la limonada, el pan y las cometas”.

  • Lectors a partir de 7 anys.

gesmanes crosto2
-Germanes crostó, agència d’investigació. Aquest és el títol de la col.lecció de l’editorial Baula, escrit per l’Anna Cabeza i  amb il.lustracions de Toni Batllori. Les germanes crostó el formen un trio peculiar i divertit de velletes, elles són la Rosalia, la Carme i l’Ascensió, i sempre van acompanyades del Marcel, junts resolen casos plens d’humor i misteri. A la biblioteca tenim els dos primers:         “El misteri de la tifa de gos abandonada” i “El misteri dels llobarros”

  •  Lectors a partir de 9 anys

COB_IAIA_400 -La iaia no hi toca / José Ignacio Valenzuela; il.lustracions de Patricio Betteo. Barcelona: Birabiro, cop. 2016.  És una historia entranyable i divertida sobre la descoberta i l’interés d’un nen pel joc de les paraules i la poesia. Sabeu qui en té la culpa d’això i de tot? La seva iaia, la Petúnia, una dona una mica estrafolària, irreverent, sensible i poètica, que es pinta una piga a dalt o a baix,  a la dreta o a l’esquerra de la boca segons l’humor que tingui aquell dia. Ell pensa que no està gaire bé del cap i que per això el fa passar molta vergonya cada dia quan baixa de l’autocar i es posa a recitar poesia. Com que els seus pares treballen tot el dia es passa moltes tardes a casa la seva àvia i pensa que, al final, ell també pararà una mica boig, però poc a poc anirà coneixent més i millor a la seva àvia i es convertirà en tot un poeta.  Estigueu alerta si el llegiu, la Petúnia segur que en prepara una de grossa!

la-meravellosa-medecina-d-en-jordi-3

-La meravellosa medecina d’en Jordi  / Roald Dahl; il.lustracions de Quentin Blake. Barcelona: Empúries, 2004. La majoria d’àvies són velletes molt amables, sobretot amb els seus néts. L’àvia del Jordi, en canvi, es passa el dia rondinant i renyant-lo, però la paciència del Jordi té un límit i per això ha decidit passar a l’acció. Així que prepara una medecina meravellosa que té uns efectes increïbles en l’àvia i en tots els animals que la proven.
“Ep! -va pensar en Jordi de cop-. Ah! Hum! Ja sé que faré. Li prepararé una nova medecina, una que serà tan forta, tan intensa i tan fantàstica que la curarà completament o li farà volar la closca. Li prepararé una medecina màgica, una medecina que encara no ha fet cap  metge…”

 

  •  Per a lectors a partir de 10 anys.

-L’àvia gàngster  / David Walliams; il.lustracions de Tony Ross. Barcelona: Montena, 2013. Una altra àvia gens convencional és l’àvia del Ben. Aparentment és com moltes, porta dentadura postissa, té els cabells blancs, li encanta fer mitja, té cura dels seus néts… fins aquí tot un avorriment, segons ell… però un dia Ben descobreix que la seva àvia no és el que sembla, porta una vida molt més emocionant, és una de les lladres més buscades per la policia i, sense adonar-se’n, es veu immers en una trama extraordinària on no hi falta ni una gota d’acció, diversió i misteri. Si el voleu llegir en castellà també el tenim disponible amb el títol “La abuela gàngster”.
Imagen3
-Les bruixes / Roald Dahl: il.lustracions de Quentin Blake. Barcelona: Estrella Polar, 2013. Les bruixes de debò es vesteixen amb roba corrent i s’assemblen a dones corrents, per això costen tant d’enxampar. Aquesta història narra com un nen de set anys, víctima de les males arts de la Reina de les bruixes, s’enfronta a totes les bruixes d’Anglaterra, amb l’ajuda de la seva àvia.

  • Per a superlectors.

Imagen1.jpg – Vés on et porti el cor [en línea] / Susana Tamaro. Barcelona: Columna CAT, 2010. [Consulta: 30 d’octubre de 2017]. Aquesta és una novel.la sobre el destí i la llibertat dins la família que va commoure milions de lectors i va convertir la Susana Tamaro en una veu destacada en el panorama literari italià contemporani. Una àvia, a les portes de la mort, escriu a la seva neta una carta explicant-li tot allò que ha marcat la seva existència, l’Olga no vol marxar sense haver-li explicat els motius que l’han dut on és, amb un intent d’explicar-se a sí mateixa i amb la intenció de que la seva neta la comprengui. A través d’aquest comiat descobrim la història de la família: un marit que mai va estimar, un amor clandestí, una filla que va morir massa jove i la relació entre les dues, tan plena de frases que no es van arribar a dir. En aquesta obra Tamaro indaga en els silencis de tota una vida i ens revel.la els significats de forma dosificada, lenta  i dolça.
Si el voleu llegir en castellà també el trobareu disponible a E-biblio Catalunya amb el títol “Donde el corazón te lleve”.

tres abuelas

 

-Tres abuelas y un cocinero muerto / Mina Lindgren. Barcelona: Suma de Letras, 2015.
És el primer títol de la “trilogia de Hèlsinki”, una novel.la a mig camí entre el thriller i l’humor negre protagonitzada per un trio de vídues que viuen en un centre privat d’ apartaments per a la tercera edat de Hèlsinki, El Bosque del Crepúsculo, un lloc sinistre on comencen a produir-se uns misteriosos assasinats. La Siri, l’Irma i l’Anna-Liisa, amb 90 anys i tot el temps del món tenen clar que no pensen morir-se fins a descobrir l’assasí.

 

 

Biblioteca Joan Oliva i Milà.
Llibres

Pilar Galve Piñana