La Habitación cerrada, de Maj Sjöwall i Per Wahlöö

La habitación cerrada. Maj Sjöwall & Per WahlööMaj Sjöwall , va néixer el 1935 a Estocolm, Suècia. Va estudiar Periodisme i Arts Gràfiques i va començar a traduir llibres de l’anglès a l’edat de dinou anys. Després dels seus estudis, Maj Sjöwall va continuar traduint i va entrar com a directora d’art i reportera per a alguns dels diaris i revistes eminents de Suècia, i també va treballar com a editora a l’editorial Wahlström and Widstrand durant uns quants anys.

El 1961 va entrar a treballar en una revista anomenada Idun. Aquí va ser on va conèixer Per Wahlöö, amb qui col·laborava en una altra publicació del mateix grup editorial.

Els dos amics es van convertir gairebé a l’instant en parella. Políticament tenien les mateixes inclinacions, així com en altres aspectes de la vida. D’aquesta manera, no va suposar cap sorpresa especial el fet que tots dos es confesasen que des de feia molt temps havien estat maquinant iniciar-se en l’escriptura.

Van proposar-se escriure una sèrie de novel·les policíaques, cosa inèdita aleshores encara a Suècia, basades en una societat concreta com la sueca i en un àmbit policial específic que funcionava com un grup de treball concret; criticant alhora la falsa imatge bucòlica de Suècia i com el socialisme havia pogut conviure amb el capitalisme. Cada novel·la havia de basar-se en un crim, i totes les novel·les juntes havien de conformar un Gran Crim, per això el subtítol La història d’un crim. El crim que recorre les deu novel·les de Martin Beck no és altre que el de la socialdemocràcia traint a la classe treballadora.

El tàndem Sjöwall-Wahlöö va tenir dos fills, Tetz i Jens. Després de la mort de Wahlöö l’any 1975, Maj Sjöwall vacontinuar traduint. També va escriure alguns relats curts i és co-autora de l’aclamada novel·la negra La dona que s’assemblava a Greta Garbo amb l’autor alemany Tomas Ross. Maj Sjöwall és encara la traductora d’anglès, noruec i danès més prestigiosa de tota Suècia.

align="center">

La habitación cerrada ens presenta dos casos sense resoldre, tres policies en dificultats i un assassí solt disposat a matar de nou.

El comissari Martin Beck i el seu equip es troben en una cruïlla en que res sembla tenir relació en si, tot i que tot apunta al contrari: un banc ha estat atracat en una part de la ciutat, mentre que en una altra s’ha trobat un cadàver en una habitació tancada amb pany i clau, sense arma ni cap pista en l’escena del crim. La situació podria ser pitjor?

Efectivament, en una novel·la de Martin Beck, tot allò que comença malament té l’oportunitat d’empitjorar fins a la seva resolució final.

Vuitena i antepenúltima entrega de la sèrie de novel·les policíaques protagonitzades pel comissari Martin Beck, escrita originalment el 1972 i ambientada en la Suècia natal dels autors, aquesta emocionant història ha estat considerada una de les millors de la sèrie, tant per la seva doble trama molt ben teixida com pel seu sorprenent final.

Llibres

 • Roseanna
 • El hombre que se esfumó
 • L’home del balcó
 • El policía que ríe
 • El coche de bomberos que desapareció
 • Asesinato en el Savoy
 • El abominable hombre de Säffle
 • La habitación cerrada
 • Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  sofeita