El somriure de Darwin. Anna Maria Villalonga

Aquesta setmana, la novetat de gènere negre a la biblioteca Joan Oliva és la darrera novel·la d’Anna Maria Villalonga, El somriure de Darwin.

El somriure de Darwin

“El somriure de Darwin és una novel·la de personatges, un retrat realista i crític de la societat d’avui, una reflexió sobre l’atzar, la incidència del passat en el present i la capacitat d’odiar i d’estimar. Tres personatges, tres realitats diferents. O potser no. Potser en el fons tots tres pateixen la mateixa soledat, la mateixa insatisfacció vital”

El somriure de Darwin és un llibre que molts han catalogat de coral, en el qual hi ha tres personatges principals, amb un mateix pes específic pel que fa a la història. Bé, tres, o en podríem dir quatre. També hi ha en Darwin, però haureu de llegir el llibre per saber-ne més. Els tres personatges, a priori ben diferents, però que acabaran confluint en una mateixa història, són en Max, la Noemí i l’Ivan. I sí, hi ha un crim, però no serà aquest l’únic enigma que caldrà resoldre. També ho serà la vida de tots tres personatges.

En Max és un home gran que viu als carrers de la ciutat comtal, que és on té lloc la història. La Noemí és una oficinista callada i solitària que viu tot just davant del caixer automàtic en què passa les nits en Max. I, per últim, l’Ivan, un jove ple d’odi. Tots tres viuen en un barri qualsevol de la ciutat de Barcelona, de fet l’autora no els situa en cap lloc concret de la ciutat, la seva història podria tenir lloc arreu.

logo blog genere negre_AMB LLETRESEs aquesta, una novel·la de fàcil lectura, que Villalonga ha distribuït en dues gran parts: La primera, en la qual descriu els personatges i les seves circumstàncies. I la segona, en què es desenvolupa la trama. I, com és habitual en el gènere negre, la història no defuig la crítica social, la de la hipocresia imperant en la nostra època, plena sovint de prejudicis.

Anna Maria Villalonga (Barcelona, 1959) és professora de literatura catalana a la UB. Reconeguda entesa en gènere negre, és autora d’un assaig sobre novel·la negra catalana: Les veus del crim. Cal destacar també, la seva tasca com a editora de dos reculls de relats negres, entre els quals n’hi ha de propis. Ens referim a Elles també maten (2013) i Noves dames del crim (2015). Va ser guardonada amb el premi a la millor novel·la en català del Festival de València Negra per La dona de gris (2014).

Bloc de l’autora: A l’ombra del crim.

Llibres Anna Maria Villalonga a la XBMVNG.

 • Elles també maten
 • Noves dames del crim
 • El somriure de Darwin
 • cropped-logo_v1-petit1
  Llibres del delicte a la XBMVNG.

 • L’amant xinès
 • Elles també maten
 • Els fils de l’aranya
 • Les mans del drac
 • La mort sense ningú
 • Els morts no parlen
 • Noves dames del crim
 • El somriure de Darwin
 • Editorial Llibres del delicte.

  Biblioteca Joan Oliva i Milà.

  Funny Girl