El que siembra sangre, d’Arne Dahl

El que siembra sangre. Arne DahlArne Dahl és el pseudònim amb el qual l’autor suec Jan Arnald, nascut el 1963, signa les novel·les que li han donat fama internacional. Doctor en Teoria de la Literatura, és crític del Göteborgs-Posten, i editor de les publicacions Arts i Aiolos i d’una de les revistes de literatura de l’Acadèmia de Suècia, que concedeix cada any el premi Nobel.

En els darrers anys ha entusiasmat el públic i la crítica amb les novel·les que protagonitza l’agent Paul Hjelm i els seus companys de la unitat especial d’investigació de la policia sueca, l’anomenat Grup A, un grup d’investigadors d’elit, format per agents joves però amb experiència, amb les quals ha guanyat el premi Palle Rosenkrantz el 2004 (Dinamarca), el Silverpocket el 2005 (Suècia) i dues vegades el Deutscher Krimi Preis (Alemanya), als quals cal afegir el recent Ràdio Bremen Crime Fiction Award 2010 i la nominació al Premi Europeu de Literatura Negra del mateix any.

A més, està en marxa el rodatge d’una sèrie i d’una pel·lícula per a la gran pantalla sobre el Grup A.

L’acció de El que siembra sangre se situa al cap d’un any de la constitució del Grup A, la unitat especial per a la resolució de crims violents de caràcter internacional a la qual pertany Paul Hjelm, un moment en el qual la manca de casos adequats als seus objectius i habilitats fa que els cercles policials suecs comencin a qüestionar la necessitat que una unitat tan especialitzada segueixi en actiu.

Com responent a les seves pregàries, el Grup A rep un avís: un assassí en sèrie ha matat a un home per mitjà d’un macabre ritual a l’aeroport de Newark i viatja amb el seu bitllet a cap Estocolm. No saben el seu nom i no cal aspecte té. L’equip al complet es trasllada a corre-cuita a l’aeroport, però, tot i l’operatiu desplegat, l’assassí escapa, i comença a matar a Estocolm.

No sembla que ho faci per plaer, per un desig retorçat o pervers. Hi ha un patró en el que fa, però no està clar quin és. Amb el propòsit d’esbrinar-lo, Paul viatja als Estats Units al costat del seu col·lega Kerstin Holm per entrevistar-se amb l’FBI. Durant la seva absència, els assassinats se succeeixen a Suècia davant la perplexitat dels investigadors, amb l’única pista del passat de la víctima de Newark i el mètode utilitzat per assassinar-la, una refinada tècnica de tortura que sembla remetre a un criminal entrenat, intel·ligent i extremadament cruel.

Un autèntic thriller: dur, emocionant, sorprenent i ple d’acció.

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

sofeita