Jens Lapidus

Jens LapidusJens Lapidus és un jove advocat penalista suec de gran èxit de trenta-tres anys, i gràcies a la seva experiència professional representant a alguns dels més coneguts criminals del país té una visió única d’un món que la majoria de la gent prefereix no veure.

L’any 2009 va obrir la “Trilogia Negra d’Estocolm”, amb la novel·la Dinero fàcil i aquest any ha publicat la segona part, Nunca la jodas.

La tercera, ja està “en la ment” del seu creador, que mentrestant es dedica a escriure una novel·la gràfica també sobre el Estocolm negre, un tema “en què encara té molt on aprofundir”.

Les novel·les de Jens Lapidus

Tot i que admet que Dinero fàcil, la primera de la trilogia, és una novel·la de ficció on manipula la història i els personatges per fer-los més interessants i amb més força dramàtica, assegura que tot el que conté el llibre “ha passat o podria haver passat en la realitat, no hi ha res que sigui una exageració “.

No s’amaga a l’hora de donar una visió radicalment diferent del seu país i d’Estocolm, una ciutat amb una vessant fosca que l’autor s’entesta a retratar: mafiosos iugoslaus, narcos, arribistes suecs, addictes de classe alta i policies amb dubtes morals…

Serveixin com a exemple Thomas, el policia corrupte de Nunca la jodas, que fart d’haver de bregar amb la que ell considera com xusma criminal, i fastiguejat del que per a ell són babaus escarafalls bonistes dels seus compatriotes, considera normal guardar en un armari de casa una part dels diners i la droga que requisa als malfactors, i es nega a anar a aquelles trucades d’emergència que li cauen lluny o que li suggereixen un altercat en què no li ve de gust intervenir.

I no oblidem, Mrad, el perdonavides serbi que protagonitza Dinero fàcil, un individu sense escrúpols, brutal i traïdor, però que es veu obligat a humiliar davant els tribunals civils suecs per no perdre el exigu règim de visites que gaudeix respecte de la seva filla, després de un tempestuós divorci en què ha estat vençut legalment en tota regla per la seva implacable ex dona.

Trailer de Snabba cash, pel·lícula basada en la novel·la de Jens Lapidus

L’han arribat a anomenar el James Ellroy suec, per la cruesa i la intensitat amb què retrata el submón de l’hampa i de la delinqüència organitzada d’Estocolm. Un món que l’autor coneix perfectament, gràcies a la seva experiència com a defensor de no pocs d’aquests mateixos criminals als que converteix en protagonistes de les seves històries.

Això sí, assegura que “Suècia és encara un bon lloc per viure”.

Llibres

Dinero fàcil

Nunca la jodas

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

sofeita