Revetlla de Sant Joan pels més petits

foguera-sant-joanAcabem de passar una de les nits més festives a Catalunya i, en general, arreu dels Països Catalans.

La nit del 23 al 24 de juny celebrem la revetlla de Sant Joan o Nit del Foc. Es tracta d’una de les nits més curtes de tot l’any per la seva proximitat al solstici d’estiu.

Aquesta nit és tradició reunir-se amb família o amics per sopar, tenir a prop una foguera i rematar la vetllada amb coca (les més clàssiques de fruita confitada, de llardons o de pinyons, encara que ja se’n poden trobar de moltes varietats) i cava.

El foc és un element essencial aquesta nit, si bé tot apunta que es va incorporar posteriorment a la festa.

 

coca de briox i fruitaAlgunes teories assenyalen l’origen pagà, anterior al cristianisme, de la celebració de la nit de Sant Joan: relacionant aquesta celebració amb l’arribada de la calor i amb l’exaltació de la vida i l’amor. D’altres, en canvi, apunten al fet que es tracta de la nit més allunyada a la nit de Nadal i que, per tant, la de Sant Joan sigui l’antítesi de la celebració nadalenca.

Sigui quina sigui la teoria correcta, el foc, com a part de la nit de Sant Joan té comparativament “pocs” segles.

 

Pels més petits de la casa l’arribada de Sant Joan significa el començament de les vacances d’estiu i del bon temps. Raons més que suficients per gaudir de la revetlla.

Les bibioteques de VNG us ofereixen un bon nombre de contes infantils de Festes i Tradicions. Dins d’aquest apartat hi podeu trobar llibres relacionats amb la festa de la nit de Sant Joan.

La nit de sant joan xavier carrasco La nit de sant joan anna canyelles sant_joan_nuria_font

T’hi esperem!

Biblioteca Joan Oliva i Milà.

Funny Girl