Lejos de Luisiana de Luz Gabás. Premi Planeta 2022

Lejos de Luisiana de Luz Gabás. Premi Planeta 2022

La novetat d’aquest mes de novembre a la sala d’adults de la biblioteca Joan Oliva és l’última novel·la guanyadora del Premi Planeta 2022, Lejos de Luisiana de Luz Gabás.

Aquesta novel·la històrica tracta sobre la història d’amor entre un nadiu de Luisiana i una criolla espanyola. A part del tema de l’amor, però, hi ha altres aspectes que hi conflueixen: la recerca de la llibertat, l’esclavitud…

A finals del segle XVII i durant quaranta anys la província de Luisiana va pertànyer a Espanya. Època del desintegrament dels estats que pertanyien a Anglaterra i a França, aquella franja de terreny, doncs, va quedar en mans dels espanyols.

Luz Gabás intenta explicar aquella realitat fent un equilibri total amb la ficció. És per això que és una novel·la històrica.

Coberta Lejos de Luisiana
Coberta Lejos de Luisiana

En primer lloc dir que l’acció se situa a l’any 1763 i la família Girard ha d’acatar la decisió del seu país, França, de cedir a Espanya part de les terres del Mississipi. Però patirà les conseqüències de diverses rebel·lions: la dels francesos contra els espanyols, la dels nord-americans contra els anglesos per la independència dels Estats Units i l’aferrissada lluita dels indis nadius per la seva supervivència.

Sentado a apenas unos pasos de Ishcate, Girard le susurró a Fournier:

-Aubry ha hablado con sabiduría, pero tengo la impresión de que el joven indio está decepcionado.

-Y eso que no le ha dicho nada de que las tierras francesas del oeste del Misisipi pasarán ahora a manos españolas.

-Dios nos ampare. ¿Cómo podría comprenderlo, si yo mismo rechazo esa idea con todas mis fuerzas?

Fragment de Lejos de Luisiana, pàg. 121

I en aquest context …

… es troben dos personatges: Suzette Girard i Ishcate, indi de la tribu dels Kaskaskia, que intentaran mantenir el seu amor tot i les coaccions i els xantatges del món que els ha tocat viure.

A Suzette, sin embargo, Alizée tenía que contarle la verdad. Había sentido cierta curiosidad por los extraños hábitos de ese tal Ishcate de Kaskaskia: salía por la noche y regresaba -siempre sobrio- al amanecer. Le costaba creer que mantuviera una relación amorosa con Suzette, pero solo esto podía explicar su absoluta desolación tras la muerte de Dubois. Antes de marcharse, él la había mirado -había dolor en sus ojos- como si deseara confesarle algo, pera nada había dicho.

Fragment de Lejos de Luisiana, pàg. 325

La narració es desenvolupa durant quatre dècades, en les quals es veu l’evolució dels diferents personatges i dels esdeveniments.

Finalment dir que per dur a terme l’escriptura d’aquesta novel·la, Luz Gabás ha invertit quatre anys, dos a la documentació dels fets i els altres dos, per posar ordre a les notes i fitxes dels personatges i seguir endavant amb la novel·la.

Primeres pàgines

L’autora

Coberta Palmeras en la nieve
Coberta Palmeras en la nieve

Luz Gabás és una escriptora aragonesa que es dedica a l’ensenyament i que també es va dedicar a la política esvenint alcaldessa de Benasque durant el període 2011-2015.

La seva producció literària es va iniciar amb Palmeras en la nieve, que va sortir publicada l’any 2012. Segueix amb Regreso a tu piel, 2014.​ A continuació l’any 2017, Como fuego en el hielo, i l’any 2019 El latido de la tierra.

És gentilesa de Llibreria Llorens .

Goldfinch