El famosíssim Catàleg de Walter&Dawn. Menjallibres 21-22

El famosíssim Catàleg de Walter&Dawn. Menjallibres 21-22

Avui us parlarem de la novel·la que els alumnes de 1r i 2n d’ESO s’han llegit per a la trobada del 8 de febrer. El famosíssim Catàleg de Walter&Dawn. Davide Morosinotto.

On som?

Som a Amèrica del Nord, al Mississipí, voltant el 1900, on a mans de quatre amics ens trobem amb el famosíssim catàleg de Walker & Dawn. És el catàleg de compra per correu d’objectes quotidians per excel·lència. A totes les cases el tenen, el miren i remiren per comprar o per somniar que un dia podran comprar algun dels productes que apareixen en les il·lustracions.

Els personatges

En Te Trois, en Tit, la Julie i l’Eddie surten a pescar pel Bayou quan dins d’una llauna rovellada es troben amb 3 dòlars. Després de pensar-ho molt decideixen gastar-s’ho en un del productes del gran catàleg però…..acabaran rebent un producte equivocat.

Coberta de  El famosíssim Catàleg de Walter&Dawn
Coberta de El famosíssim Catàleg de Walter&Dawn
Així que…

ens trobarem viatjant amb els nois, Mississipí amunt, per anar a tornar el producte erroni a les oficines de la companyia a Chicago i reclamar el que els correspon sense adonar-se que estan ficant el nas en una perillosa trama de lladres, traïdors i assassins sense escrúpols.

El seu autor

és l’italià Davide Morosinotto (Camposampiero, 1980) també traductor i periodista. Ha escrit nombroses novel·les i amb El famosíssim catàleg de Walker & Dawn va obtenir un gran èxit a Itàlia i, amb el qual va guanyar el prestigiós Premi Andersen com a «Millor llibre per a lectors de 12 anys i més, l’any 2017.

Continuem…, què té aquest llibre?

Així mateix aquest llibre respira els aires del clàssic de 1876, «Les aventures de Tom Sawyer» de Mark Twain i dibuixa paisatges, escenaris i aventures paral·leles als que Twain va inventar per a en Tom i el seu inseparable amic, Huckleberry Finn. Alhora també té tocs de “western” i de literatura clàssica d’aventures que,  per al lector de certa edat, serà un divertit viatge per un imaginari que forma part de records d’infància on no hi manquen cercadors de tresors, cocodrils, pistoles i… on els bons són bons i els dolents, molt dolents.

Com presenta els personatges?

Tot i que els personatges que ens presenta Davide Morosinotto són forts, lluitadors, i no participen personalment de les moltes diferències i injustícies socials de l’època, l’autor té la sinceritat i transparència de mostrar-los sense filtres ni pàtines morals, lliure d’adaptacions edulcorades com s’ha vingut fent, abusivament, en publicacions per al jovent. Aquest ha estat el nostre passat, d’aquí venim i des d’aquí hem arribat on som.

Finalment, Morosinotto ho deixa molt clar en la presentació del llibre:

«El llibre que esteu a punt de començar és una obra de ficció. Qualsevol semblança amb fets, llocs, persones o empreses que existeixen o que han existit és pura coincidència.

D’altra banda, aquesta història està ambientada en una època passada. El consum d’alcohol i tabac per part de menors, els jocs d’atzar, les al·lusions a la raça o al sexe i la resta de coses escandaloses que llegireu en aquestes pàgines són un reflex de la sensibilitat dels anys en què transcorren els fets i podrien ferir la sensibilitat dels xiquets moderns i responsables.

Així doncs, xiquets moderns i responsables, feu-me cas i llegiu aquest llibre d’amagat dels vostres pares.» 

Seguim, a més a més, amb un parell d’entrevistes…
La primera…
La segona…

I per acabar dir-vos que… ja ho sabeu, si voleu gaudir d’una boníssima lectura i viure una aventura Mississipí amunt…acomodeu-vos bé al sofà o al racó que més us inspiri i… gaudiu del viatge.

Goldfinch