Lewis Carroll

Lewis Carroll

Lewis Carroll (27 de gener de 2832 – 14 de gener de 1898) fou un escriptor anglès i és un referent de la literatura universal.

El seu veritable nom era Charles Lutwidge Dodgson, i sota aquesta firma publicà nombrosos tractats de matemàtiques i lògica. Exercí de professor durant un quart de segle.

Matemàtic, escriptor i fotògraf

Es dedicà a la geometria però va escriure també sobre àlgebra, quadratura del cercle, xifrat de missatges i lògica.

És majoritàriament conegut per les seves obres literàries i també per ser un dels principals fotògrafs de l’època victoriana. 

Començà publicant poemes i contes humorístics en petites publicacions locals.

Va unir la seva afició a la literatura amb els seus coneixements com a professor de matemàtiques i els posà al servei de la seva obra, on hi trobarem paradoxes lògiques i jocs de paraules que repten les normes del que està establert.

Així doncs, el resultat és una combinació enginyosa que sorprèn a petits i grans.

Alícia

Després d’un passeig en barca pel Tàmesis amb les filles petites d’un company va escriure Alícia al país de les meravelles, l’any 1862.

Alicia en el País de las Maravillas: Análisis de la Obra e de los  Personajes - Cultura Genial

Finalment fou publicat l’any 1865 amb il·lustracions de Sir John Tenniel i estava basat en les improvisades històries que els explicà aquell dia a les nenes. 

El conte explica la història d’una noia anomenada Alícia que cau per un forat i es troba en un món de fantasia poblat per criatures peculiars i antropomorfes.

L’obra és plena d’al·lusions satíriques als seus amics de, l’educació anglesa i temes polítics de l’època.

La terra de les meravelles juga amb la lògica d’una manera tan especial que l’obra ha arribat a tenir molta popularitat tant entre els infants com entre adults.

El llibre és considerat un dels exemples més característics de la literatura de l’absurd i la seva estructura narrativa ha estat enormement influent, principalment en el gènere fantàstic.

Estil

En aquesta obra apareixen alguns dels personatges més famosos de Carroll, com el Conill Blanc, el Barreter, el Gat de Cheshire o la Reina de Cors, els quals han pres prou importància per a ser reconeguts fora del món d’Alícia.

Alicia en el País de las Maravillas: Análisis de la Obra e de los  Personajes - Cultura Genial

L’estil es basa en els jocs de paraules i en la barreja de gèneres, de manera que enmig de la narració apareixen cançons i petits poemes infantils o discussions sobre els mateixos conceptes.

Es barreja la innocència de la suposada protagonista amb la visió adulta de l’autor, de forma que el llibre admet sempre una pluralitat de significacions.

Narració

La narració adopta una tercera persona convencional i segueix l’estructura del somni, on el viatge de la nena actua com a eix per inserir diversos episodis més o menys autònoms.

Hi ha salts de temes i de discurs, seguint les associacions mentals lliures i al mateix temps  hi ha un progrés.

Les paròdies són un dels trets més remarcables de l’estil de Lewis Carroll i l’humor és present a tota l’obra

Continuació

L’obra va ser molt ben acollida i  motivà la publicació d’una segona part titulada Alícia a través del mirall, l’any 1872. 

Alguns dels seus biògrafs  creuen que si Lewis Carroll no hagués escrit Alícia al país de les meravelles , el seu nom hauria arribat fins els  nostres dies com a pioner de la fotografia artística o com a insigne matemàtic.

Un clàssic sempre modern

Com a tot clàssic de la literatura podrem trobar múltiples adaptacions i versions ja sigui al cinema, al ballet….

Aayla Green