Olora i parlaràs millor. Gemma Reguant i Fosas

Olora i parlaràs millor. Gemma Reguant i Fosas

Una de les novetats que podràs trobar aquesta setmana és el llibre Olora i parlaràs millor de Gemma Reguant i Fosas. Pensem que et pot ser útil després de tots aquests mesos que portem mascareta a causa de la pandèmia de la COVID-19 i com a conseqüència portem el nas i la boca tapats i anem respirant el nostre propi alè.

Coberta
Coberta

En primer lloc, dir que en aquest llibre l’autora explica el mètode que ha creat la base del qual és aprofitar l’olfacte de tal manera que produeix avantatges en la nostra veu i la seva expressivitat.

Què hi trobaràs?

Tècniques per a un escalfament de la veu fàcil i eficaç, també propostes per a la millora de la respiració nasal, tan important per a la nostra salut, i altres regals que et sorprendran positivament durant la lectura del llibre i que et poden ser útils en molts aspectes. En conclusió, eines pràctiques per sentir-se millor a la vida, amb la veu, amb la respiració i amb la pròpia expressivitat.

‘La màgia de l’olfacte sempre m’ha fascinat. Quanta vida ens desvetlla l’olor de la pinassa, el romaní, l’olor de l’ésser estimat, del plat preferit, la flor del taronger…! És un goig veure i sentir com les olors esdevenen provocadores de sentiments, records, estats, enamorament… O com també es poden generar aversions vers les olors que resulten desagradables.’

Fragment d’Olora i parlaràs millor.

En segon lloc, comentar que el llibre està dividit en quinze capítols en els quals trobaràs la lectura sensorial, sabràs una mica sobre la veu, l’olfacte i l’aparell fonador, els narius… Capítols que es llegeixen, però, que molt bé!

Alguns exercicis

Alguns dels exercicis que proposa per ampliar l’impacte de l’olfacte són olorar flors i fulles fresques per començar, després passar a les fruites, les verdures i seguir amb les espècies i alguns aliments com el cafè o la xocolata. Per a iniciar-se el millor són les olors que resultin agradables de tastar, per continuar amb els perfums.

‘M’agradarà que escoltis, miris, tastis, oloris, respiris aquest llibre; que el llegeixis des del cos, des de la sensorialitat, permetent que entri suament; que l’estimis perquè et pot aportar coses bones…’

Fragment d’Olora i parlaràs millor.

El MOD (Mètode d’Olfacció Dissenyat)

És un mètode per olorar d’una manera determinada. Es tracta, també, de jugar amb el cos i l’imaginari: treballes amb els narius per aplicar una imatge que ens modifica mentre respirem. L’objectiu ‘és poder absorbir més molècules odorant i que més molècules d’olor toquin l’epiteli olfactiu i arribin al bulb olfactiu.’

Imatge de la cavitat nasal que podeu trobar al llibre
Imatge de la cavitat nasal que podeu trobar al llibre

Per acabar una reflexió que et pot ajudar a entendre aquest mètode: ‘Els nadons criden, ploren i rarament es posen afònics. I olorant aquelles flaires que et recorden la teva infantes, potser es produirà una memòria associada que podrà recordar aquell alliberament de la respiració que donava aquell poder a la teva veu lliure. (…) Recorda que tots els exercicis han de ser fàcils i feliços.’

‘Flor de sàlvia, farigola,/Fulla polida del llorer,/Perpeteu la vostra aroma/Ompliu el Temple que ja ve.’

CLEMENTINA ARDERIU
Entrevista a Gemma Reguant

Esperem que la curiositat t’hagi trucat a la porta només de llegir el títol Olora i parlaràs millor!

Goldfinch